Az implantátumok körüli szövetek gyulladása amiatt is veszélyes, mert csontvesztést okozhat. Ráadásul előrehaladott állapotban nem csupán a fájdalmat, hanem az implantátum elvesztését is okozhatja.

Mi állhat a gyulladás hátterében?

Mielőtt rátérnénk a kialakulásának okaira, fontos megjegyeznünk, hogy mennyire fontos jól választani klinikát, illetve szakembert. Ebben a kérdésben feltétlenül lényeges, hogy implantációs eljárásokban gyakorlott, speciális fogászat mellett döntsünk. Például a Halász Klinika fogimplantátumok terén kiváló választás.

Nézzük meg, hogyan alakulhat ki gyulladás! 

Az egyik eset, amikor implantátum zárva gyógyul, ilyenkor a behelyezett implantátum felett varják össze az ínyt, így az védve gyógyul. A másik eset, amikor az implantátumon nyitva gyógyul, mely során az implantátumha helyezett gyógyulási csavar keresztül lóg az ínyen.

Problémát okozhat, ha túl vékony csontba történik meg a beültetés, amelynél a túl vékony csont tovább vékonyodhat vagy akár el is tűnhet. Szintén szerepet játszhat, ha nem volt kellően steril a környezet a beültetéskor. Gondot okozhat a szétnyílt varrás, de a páciens nem optimális műtéti előkészítése (szájhigiénia, gyógyszerek, dohányzás) is. Gyakori probléma a feszes íny hiánya az implantátum mellett. Ilyenkor ugyanis mozog az íny, amely mellett az íny alá juthatnak ételmaradékok és a baktériumok is. 

Problémát okozhat, ha pontatlanul illeszkednek a fogpótlások, amely főleg az implanátumon ragasztással rögzülő koronák esetén fordul elő, itt a nem megfelelően eltávolított ragasztó darabok is gondot okozhatnak. 

Hogyan előzhető meg?

Szerencsére az említett problémák megelőzhetők, például megfelelő protokollal, precízen elkészített, csavarozott fogpótlással, gondos szájhigiéniai előkészítéssel. Szintén lényeges, az alaposabb higiénia és az optimális steril környezet megteremtése. 

Továbbá két nagyon fontos dolgon is múlhat a siker, az egyik a megfelelő csontpótlás, ami garantálja a minimum 7-8 mm-es csontszélességet. A másik pedig a nyálkahártya menedzsment műtét, amellyel létrehozható a legalább 6 mm-es feszes íny. 

Mi a teendő, ha már kialakult a gyulladás?

Sajnos nem létezik komplett megoldás az orvoslására, a csontpusztító folyamat, ha elindult megállítani nem lehet, csupán lassítani. Azonban szájhigiéniai, parodontológiai eljárásokkal, valamint egy teljesebb otthoni szájápolással akár évek is nyerhetők. Érdemes tehát a megelőzésre helyezni a fókuszt, s minél körültekintőbben választani fogászati rendelőt. A Halász Klinika csapata készséggel segít, csupán meg kell tennünk a kezdeti lépést.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: fogpotlasklinika.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.