Mire jó a kamionstop?

Dióhéjban arról van szó, hogy a rendelkezés értelmében a 7,5 tonnát meghaladó súlyú tehergépjárművek adott időszakokban nem közlekedhetnek. A részleteket azonban nem árt megismer, hiszen a kamionstop hazánkban szinte minden hétvégén és ünnepnapon aktuális.í

Kamionstop Magyarország területén is érvényben van, persze csak bizonyos időközönként. Bár ez a személygépjármű vezetőket viszonylag kevéssé érinti − hiszen ők maximum annyit vesznek észre, hogy olyankor kisebb a forgalom az utakon −, fontos, hogy tisztában legyenek a rendelkezés részleteivel. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A forgalmi korlátozásnak számos oka van. Egyrészt a megnövekedett közúti teherszállítás jelentős nyomást gyakorol a környezetre, amit, amikor csak lehet, csökkenteni kell. A kamionok parkoltatásával kevesebb kipufogógáz kerül a levegőbe, így némileg enyhíthető a szennyezés. Ugyanez igaz a zajszennyezésre is: hétvégén, amikor az emberek nagy rész kikapcsolódik, az úthálózat környékén lakók, a kisebb zajnak köszönhetően, zavartalanul pihentetnek. Végül pedig a hétvégékre eső családi utazások idején a közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében is célszerű korlátozni a forgalmat.

Kamionstop minden hétvégén

A kamionstop egész évben, minden hétvégén, illetve ünnepnapokon azonos időszakokban hatályba lép. A 7,5 tonna súlyt meghaladó járművek és szerelvények közúti közlekedésének korlátozása rendszerint minden szombat 22.00 órától vasárnap 22.00 óráig tart. Hasonló a helyzet a munkaszüneti napokon. Ilyenkor a közutakon a megelőző nap 22.00 órájától a munkaszüneti nap 22.00 órájáig van érvényben a kamionstop.

Kivételt a nyár képez: ilyenkor hosszabb ideig tart a korlátozás. Július 1-től augusztus 31-ig már szombat 15.00 órától elkezdődik, és ugyanúgy vasárnap 22.00 óráig tart a szóban forgó időszak.

Rendkívüli kamionstop

Bizonyos esetekben a szokásos kamionstopokon túl is érvénybe léphet ilyen jellegű korlátozás. Gondoljunk a vészhelyzetekre, rendkívüli körülmények esetére: ilyenkor a hatáságok elrendelhetnek rendkívüli időszakokat, illetve lehetőségük van a hétvégi „rendes” kamionstop feloldására is. Ezek rendszerint eseti jellegű rendelkezések, melyeket mindig előre bejelentenek. A rendkívüli kamionstop hatálya az előre kitűzött időpontban, vagy a vészhelyzet elhárultával meg is szűnik.

A vonatkozó jogszabály

Természetesen a kamionstopra vonatkozó részletes szabályozást minden érdeklődő részletekbe menően megismerheti. „A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) kormányrendelet” interneten is elolvasható. A rendelkezés értelmében a hazai közutakon a 7,5 tonna megengedett össztömeget átlépő tehergépjárművek tehergépkocsik, lassú járművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók, és ezek pótkocsis szerelvényei hétvégéken, továbbá ünnepnapokon nem közlekedhetnek a forgalomban.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.