Nem tanultál pincérnek, és nem sokat tudsz a terítésről? Semmi baj. Alapvető tippeket és tanácsokat adunk nemcsak arra vonatkozóan, hogy mik a terítés szabályai, hanem arra is, hogyan díszítsd fel szépen az asztalt, hogy ne csak a vacsorát, hanem a körülötte lévő esztétikai oldalt is feldobd.

A vendéglátás öröm, és nincs is jobb, mint egy jó vacsora a barátokkal, ahol nemcsak a jó ételeket és borokat, hanem a társaságot is élvezhetjük. Dobd fel ünnepi asztalodat, és nézd át velünk a helyes terítés néhány alapszabályát.

Illemszabályok az asztalnál

 • az asztalhoz mindig tisztán és rendezetten ülünk, a házigazda foglal helyet elsőként, aztán a többiek, először a hölgyek, majd az urak
 • kezdjük a tányértól legtávolabbi evőeszközzel, és fokozatosan haladjunk közelebb a tányér felé
 • az utolsó evőeszköz a desszert evőeszköz, és vízszintesen, a tányér fölé kell elhelyezni
 • étkezés előtt csak borral, aperitívvel vagy pezsgővel koccintunk, a poharat a száránál fogva tartsuk, és nézzünk az emberek szemébe koccintáskor, más alkohollal nem koccintunk
 • csak akkor kezdünk el enni, amikor minden készen áll az asztalon, és mindenkinek megvan a saját adagja
 • ülj egyenesen, nem támaszkodunk könyökkel az asztalra
 • a péktermékeket mindig tördeljük
 • nem illik teli szájjal beszélni, csámcsogni
 • az egyik szalvéta a száj megtörlésére szolgál, a másik szalvétának az ölben a helye
 • a fogak közé szorult ételt nem szedjük ki az asztalnál, hanem kimegyünk a mosdóba
 • ha szünetet szeretnél tartani evés közben, helyezd el az evőeszközöket úgy, hogy a hegyükkel összeérjenek, de máshol ne érintkezzenek. A keresztbe tett evőeszközök a ráadást jelzik, a tányér jobb oldalára helyezett evőeszközök pedig azt jelentik, hogy befejeztük az étkezést
 • nem állunk fel az asztaltól az étkezés alatt, és nem állunk fel az étkezés után sem, amíg a házigazda fel nem áll

Mi nem hiányozhat egy ünnepi asztalról

Dekorációk

A dekorációk nagyon fontos részét képezik a terítésnek. Akár a vázában lévő friss virágok, akár a gyertyák, vagy esetleg mindkettő szerelmese vagy, tudd, hogy velük az asztal egyszerűen tökéletes lesz. Meríts ihletet az ikebanából – ez egy japán virágelrendezési stílus, amely nem teszi zsúfolttá az étkezőasztalt, hanem ízléses és finom módon növeli az asztal esztétikai értékét.

TIPP: Ha az őszi hónapokban szervezel baráti vagy családi összejöveteleket, ne feledd az egész otthonodat őszi dekorációkkal feldobni, beleértve az asztalt is.

Evőeszközök

Az evőeszközök több darabból álló készletben vagy egyenként is megvásárolhatók. Általában kétszer annyi evőeszközzel kell rendelkezned, mint ahányan laknak az otthonodban; gyerekekkel természetesen az ajánlott mennyiség megnő. Az alapanyag rozsdamentes acél, különösen 18/10 vagy 18/0 rozsdamentes acél. A kiváló minőségű rozsdamentes acél evőeszközök karcolás-, korrózió- és savállóak, valamint könnyen karbantarthatók, gond nélkül mosogatógépben is moshatók.

Ha luxuskészletben szeretnél evőeszközöket, nézd meg az ezüstből készülteket, csiszolt vagy felületkezelt kivitelben. Sok gyártó azonban acélból készült, de aranyszínű evőeszközöket is kínál. Remekül néznek ki, és biztos lehetsz benne, hogy még díszesebbé teszik az ünnepi asztalt.

Edények és készletek

Nem rendelkezel családban öröklődő ünnepi porcelán készlettel? A különböző mintákban, színekben és anyagokban kapható étkészleteket mindenféle tányérral, tállal és szószos edénnyel lehet beszerezni. Az egész készlet egy stílusú, egységes megjelenésű, és gyönyörűen mutat az ünnepi asztalon. A hagyományos porcelán és a kerek formák mellett találsz azonban divatosabb, szabálytalan formájú és nyomatú darabokat is, amelyek még a leghétköznapibb étkezést is extravagánsabbá teszik.

Szalvéták

A szalvéták minden terítés nélkülözhetetlen részét képezik. Választhatsz klasszikus eldobhatót, amelynek színe illik a terítőhöz és az asztaldíszhez. Szebbek és fényűzőbbek a szövetszalvéták, amelyeket ízlésed szerint díszíthetsz – szalvétagyűrűvel és kisebb dekorációkkal, amelyeket a szalvétagyűrűhöz rögzíthetsz. A szövetszalvéták több munkát és több törődést igényelnek, de sokszorosan meghálálják a jobb megjelenésükkel.

Kiemelt kép forrása: kotikov / Shutterstock.com

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.