2023 első kilenc hónapjában 51,1 milliárd forint volt a BKK bevétele a jegy- és bérleteladásokból, ami 27,4 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.

40 milliárdos jegybevétel

2022 első kilenc hónapjának jegyárbevétele 40,1 milliárd forint volt – tudta meg a BKK-tól Mint írják, az indokoltnál nagyobb mértékben növekedtek a BKK jegyárbevételei. A cég szerint a növekedés mögött a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása – aminek pozitív hatása volt az utazásszámra és bevételre –, illetve a BKK új intézkedései állnak, így az áremelés, a termékpaletta egyszerűsítése és a digitális fejlesztés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Feloldották a korlátozásokat

Az applikáció 2022. februári 14-i bevezetése időben szinte egybe esett a Covid-járványt követő korlátozó intézkedések teljes feloldásával. A pandémia utáni időszakban – az utazásszámok növekedésével párhuzamosan – a bevételek is növekedésnek indultak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fontos a BudapestGO

Ezeken tovább javított, amikor 2022. június 15-én felfüggesztették az egészségügyi dolgozók díjmentes utazási kedvezményét is – összegzett a Telexnek a BKK, amely hozzáteszi: a közlekedési társaság tapasztalatai azt mutatják, hogy a BudapestGO bevezetése és folyamatos fejlesztése mellett az elmúlt három év intézkedései mind-mind hozzájárultak a bevételek növekedéséhez.

Nagy az igény

A közlekedési cég szerint egyértelműen látszik, hogy óriási igény van az új, innovatív megoldásokra. Erre enged következtetni az is, hogy a Futár applikációt 400-500 ezer ember használta havonta, a BudapestGO-t pedig most már 1,2 millióan használják.

A biztonság érdekében

A BudaPestkörnyéke.hu júliusban írt arról, hogy hosszú idő után a jegyárak emelése mellett döntött a főváros. „Meg kell emelnünk a BKK vonaljegyek árait, hogy a bérletekét ne kelljen és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés” – kezdte Facebookon közzétett posztját Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Elkerülhetetlen

Karácsony Gergely a bejegyzésben arról írt, hogy a döntés elkerülhetetlen volt, a BKK vonaljegyeinek árát szükségszerűen emelni kell, ugyanis mint ahogyan a főpolgármester fogalmazott, a kormányzati sarcpolitika immár a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti. 

A bérletárak nem változnak

„A bérletárak viszont továbbra is változatlanok maradnak, és fenntartjuk a 14 év alattiak és az álláskeresők ingyenes utazását! A hátteret már sokszor elmondtam.” – derül ki a posztból, Karácsony Gergely pedig hozzátette „Működtetjük és fejlesztjük a közösségi közlekedést. Csak az elmúlt évben több száz új busz és félszáz troli érkezett. Új, korszerű villamosok álltak szolgálatba, és befejeződött az M3-as metró felújítása. Közben a kormány 15-szörösére emelte a budapestiekre kirótt elvonást és ma már Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva.”

Miért pont most?

A vonaljegyek ára 10 éve változatlan, a MÁV, a Volán és számos nagyváros már árat emelt az elmúlt hónapokban. „Budapesten sem tehetünk mást. Főleg mivel a kormányzati megszorítások már a város működőképességét veszélyeztetik. Előbb-utóbb emelnünk kellene és sokkal tisztességesebb ezt a választás előtt őszintén megtenni, mint a választás után sunnyogva” – fogalmaz a főpolgármester.

Ennyibe kerül

Jelenleg a magyar városok közül Budapesten az egyik legolcsóbb a vonaljegy. Az emelés mértéke most az elkerülhetetlen minimum. Szeptember óta egy vonaljegy 450 forintba kerül, az úgynevezett fedélzeti vonaljegy, vagyis a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a 10-es gyűjtőjegy ára 4 ezer forint.

Bérletvásárlása ösztönöznének

„És miért a vonaljegyet? Hogy a bérleteket ne kelljen. És hogy arra ösztönözzük az embereket, hogy alkalmi jegyvásárlás helyett inkább bérletet vegyenek és ha már bérletük van, akkor még többet használják a közösségi közlekedést – amivel mindenki jobban jár” – írta a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció