A derékfájás nem válogat; fiatalok és idősek, nők és férfiak, sportolók és sorozatfüggők, a gerinc és a derék betegség bárkit érinthet. A panaszok kiváltó oka rendkívül változó, lehet a derékfájás oka a rossz matrac, a rossz tartás, a sok ülőmunka vagy éppen a derék megerőltetése. A derékfájdalom nem válogat és természetesen megjelenése mindenkinél más és más okokra vezethető vissza, azonban a nőknél megfigyelhetőek hasonszőrű okok.

1. Piriformis szindróma

A piriformis egy kisebb izom a fenék mélyén, amikor ez összezsugorodik vagy megsérül, akkor az ülőideg nyomás alá kerülhet. Ez a piriformis szindroma. A mozgásszervi betegség tüntetei közé tartozik a krónikus derékfájdalom a fenék és a csípő környékén, derékfájás nem jelentkezik viszont az ágyból felkeléskor a fenék tájékán a fájdalom fokozódhat. A fájdalom kisugárzik a comb és a lábhátsó részére is. A tüntetek egyedül háton fekve enyhülnek.

2. Sacroiliacalis ízületi (SI) disfunkciója

Az SI megjelenése nőknél gyakoribb, leginkább a nők és férfiak közötti anatómiai különbségek miatt. Az SI tünetei között van a tompa vagy éles hátfájás közvetlenük a fenék felett, éles, szúró vagy hasogató fájdalom térdig a combban.

3. Kisízületi kopás az ágyéknál

A kisízületi kopás kockázata túlsúlyos és menopauza után lévő nőknél a legmagasabb. A fájdalom jelentkezhet deréknál, ágyékban, fenékben és combban is, reggel fájdalom- és merevség érzéssel társul és leggyakrabban a fájdalom előrehajláskor fokozódik.

4. Csigolya-elcsúszás

Az ösztrogén szint csökkenése miatt gyakran előfordul a csigolya elcsúszása posztmenopauzális nőknél, mivel az ösztrogénszint csökkenése miatt a csigolyák meglazulnak, ami a gerinc instabilitásához vezet. A csigolyák elmozdulására utal a derékfájás és a lábba sugárzó fájdalom. Jellemzően előrehajlásnál a fájdalom csökken.

5. Farokcsonti fájdalom

A farokcsont üléskor kiemelten fontos csont, ami terhelést kap, nőknél viszont ez a fajta fájdalom is sokkal gyakrabban fordul elő. A fájdalom legtöbbször sérülésekből vagy gyulladásból ered de megjelenhet valamilyen repetitív terhelés miatt is.

6. Endometriozis

Az endometriozis egy nőgyógyászati rendellenesség, ami csakis a nőket érinti. A méh nyálkahártyája máshol is megtalálható a méhen kívül. Endometriozis esetén nagyon fájdalmas a menstruációs ciklus és kiegészül medence- és alsó hasi fájdalommal is. Derékfájás és medence fájdalom is jelentkezik menstruáció közben.

A legtöbb derékfájdalom kezelés után elmúlik – az esetleges kézzsibbadás is – , a kezelés lehet gyógytorna, gyógyszeres kúra vagy súlyosabb esetekben akár műtét is. A fenti tünetek jelentkezése esetén mindenképp konzultáljon egy orvossal.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!