Azt, hogy egy férfi pontosan mitől is elegáns, nem könnyű megfogalmazni. Az biztos, hogy az öltönyöket preferáló, ápolt külsejű urakat a legtöbben ebbe a kategóriába sorolják. De mint tudjuk, nem a ruha teszi az embert! Éppen ezért merül fel teljesen jogosan a kérdés, hogy mégis mire van még szükség ahhoz, hogy tényleg elegáns legyen valaki? 

Mit jelent az elegancia?

Az elegancia szóról mindenkinek más jut eszébe, az értékrendek és elvárások eltérőek lehetnek. Ami bizonyos azonban, hogy a megjelenés és a viselkedés együttes hatása vezet el egy férfit az eleganciához. Az külön pozitívum, ha közben az egyén saját stílusához és értékrendjéhez hű tud maradni. Vagyis az elegancia nem csupán külső megjelenést takar, hanem egy összetett jellemvonásokat és viselkedési normákat magában foglaló fogalom is. De mégis mitől lesz egy férfi elegáns? 

Az öltöny az elegancia védjegye?

Tény, hogy aki öltönyt visel, az rögtön az elegáns kategóriába lép, ám nem mindegy, milyen darabokra esik az ember választása. Az egyik első és legfontosabb kritérium a minőség. A pamut, gyapjú vagy más prémium anyagok használata nagymértékben hozzájárul az elegáns megjelenéshez. Ezen felül alapszabály, hogy az öltönynek tökéletesen kell illeszkednie. A jó szabású öltöny hangsúlyozza a férfi test vonalait anélkül, hogy túlzottan szűk vagy bő lenne. Emellett az elegáns férfi tudatosan választja meg az öltöny színét és mintáját, és ezeket harmonikusan kombinálja a többi ruhadarabbal, alkalmazkodva az esemény dresszkódjához. 

Nem mehetünk el szó nélkül a megfelelő kiegészítők mellett sem – bár apróságnak tűnhetnek, a nyakkendő, a zsebkendő és az öv szintén részei az elegáns megjelenésnek. Ezeknek összhangban kell lenniük az öltöny színével és a teljes megjelenéssel. 

Az elegancia fontos ismérve a tiszta és ápolt külső is, hiszen egy fess úriember rendszeresen gondoskodik az öltönye tisztaságáról és ügyel a kifogástalan megjelenésre is. A tiszta ruhán kívül az ápolt haj, a tiszta és rendezett köröm, valamint az alapvető személyes higiénia mind hozzájárulnak az ideális külsőhöz.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy milyen típusú öltöny illik az aktuális évszakhoz. A téli és nyári öltönyök megfelelő variálása, a körülményekhez igazodó rétegzés mind-mind fontos része az elegáns öltözködésnek. Végül, de nem utolsósorban érdemes belecsempészni valahogy az egyedi stílust is ebbe a viseletbe, így teljes lehet az összhang. 

Az elegáns öltözködés nem csak a külső megjelenésről szól, hanem a részletekre való odafigyelésről és az öltönyviselet „művészetének” megértéséről. Az öltöny a férfi ruhatárának egyik kiemelkedő eleme, és ha megfelelően illik viselőjéhez, hozzájárulhat az elegancia és a stílus kifejezéséhez.

Az öltöny azonban nem minden: az elegancia a viselkedésben, a testtartásában és a kommunikációban is megjelenik. Lentebb felsoroljuk, mit jelent ez pontosan – ha az alábbiakra odafigyel, akár melegítőben is lehet úriember.

„A divathoz elég a pénz és a szabók ízlése, az eleganciához ennél több: egyéni kultúra kell.” (Gonda Béla) 

Az elegancia egyéb elemei

Megfelelő testtartás 

Hiába ölti magára valaki a tökéletes öltönyt, ha a testtartása görnyedt, slampos, nem fogja elérni a kívánt célját. A testbeszéd által határozottan elegáns benyomást lehet kelteni. Ennek része az egyenes háttal járás, a szemkontaktus és mértéktartás egyaránt. Mindezeknek határozott alapja a magabiztosság, amivel el is jutunk a következő ponthoz.

Magabiztosság és udvariasság

Az elegáns férfi magabiztos, de nem arrogáns. Ehhez pedig alap az, hogy jól érezze magát a bőrében. Ha komfortos a ruházat és emellett pontosan az néz rá vissza a tükörből akit ő látni szeretne, akkor ez olyan hatással lesz az önértékelésére, amit mások is azonnal látni fognak. Ha pedig mindez udvariassággal és figyelmességgel is társul, a hölgyek garantáltan az elegáns szóval illetik majd a szóban forgó úriembert. 

Az etikett ismerete

Az elegáns férfi tisztában van az etikettel, és törekszik arra, hogy kövesse a megfelelő viselkedési normákat különböző helyzetekben. Ez magában foglalja például azt, hogy tudja, hogyan viselkedjen különböző társadalmi és üzleti helyzetekben, például tisztában van azzal, hogyan kell helyesen használni az evőeszközöket, hogyan kell tálalni és elfogyasztani az ételt, hogyan kell viselkedni az étkezés során. Lényeges ezen felül a már említett öltözködési, kommunikációs és szociális etikett egyaránt. 

A kommunikációs készség

Az elegáns férfi képes hatékonyan kommunikálni, és különböző helyzetekben megfelelően kifejezni magát. Az udvarias, választékos beszéd és az empátia fontos szerepet játszik ebben, de a tájékozottság is sokat tehet hozzá a mások által alkotott összképhez. Aki a tudásával és tapasztalataival gazdagítja a beszélgetéseket, azzal mindenki szívesen tölti az idejét! 

Az elegancia a mértéktartásban is megnyilvánul, nem illik túlzottan hajszolni a figyelmet, elvenni mástól a megnyilvánulás lehetőségét és uralni a társalgást.

A szociális intelligencia és empátia segíti abban, hogy másokkal tiszteletteljes és harmonikus kapcsolatokat ápoljon. Külön érdem, ha célja az érdeklődési területek bővítése, új készségek elsajátítása és a személyes fejlődésre való törekvés is. 

A humor is fontos!

Az elegancia nem egyenesen arányos a komolysággal. Az elegáns férfi képes könnyedséget és humort vinni a különböző helyzetekbe, amivel képes megnevettetni beszélgetőpartnereit. Természetesen az ízléses és helyzethez passzoló vicces bőven beleférnek egy ilyen beszélgetésbe, de soha nem megy át a humora bántóba, alpáriba és közönségesbe. 

Törekedhet valaki tudatosan az eleganciára?

Természetesen igen. Mind az öltözködéssel, mind az etikettel, udvariassággal kapcsolatos tudás, mind pedig a széles látókör és kommunikációs készség fejleszthető. Az elegancia nem veleszületett tulajdonság, a sok befektetett munka és tanulás egy idő után határozottan meghozza a gyümölcsét. Éppen ezért nem kell tartani attól sem, ha valakitől segítséget kér az elején például az öltözködés vagy a szabályok megismerése terén. Vannak szaküzletek, ahol nem csupán öltönyt vásárolhat, de öltözködési tanácsokat is kaphat mellé, megtudja, mi áll jól Önnek, milyen színeket érdemes viselni, mit mivel párosíthat. Ezáltal megjelenésében mindig magabiztos lehet, ami az elegancia egyik elengedhetetlen eleme.

Az elegáns férfi ismérvei rendkívül összetettek. attól, hogy valaki öltönybe bújik, nem válik automatikusan elegánssá, és ha leveszi, nem lesz rögtön slampos. Ám ha a megfelelő ruházat és ideális megjelenés kiegészül a fentebb említett odafigyeléssel, készségekkel és tudással, akkor határozottan kijelenthető, hogy egy igazán illedelmes, fess úriemberrel állunk szemben. Ezzel pedig máris határozott lépést tett a siker felé a magánéletben és a munka világában egyaránt! Ne felejtse, hogy mindig nagyon fontos az első benyomás – ám annak megtartása is ugyanennyire lényeges.

Kép forrása: Unplash

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: mrsale.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.