Nem kell tovább fagyoskodnia a lakóknak abban a zuglói társasházban, amelynek esetéről elsőként a BudaPestkörnyéke.hu számolt be. 63 nap után ugyan, de végre visszakapcsolták náluk a gázt. Bár a két hónapnyi várakozás rengeteg – főleg fűtési szezonban – , szomorú, de ma már szinte hétköznapinak mondható: amit korábban két-három hét, esetleg egy hónap alatt meg tudott oldani a szolgáltató, azt ma már nem tudja vállalni. Ennek is a vírus az oka.

10 fokra hűltek a lakások

Fűtés és meleg víz nélkül vág neki a decembernek egy zuglói társasház, ahol már két hónapja nincsen gáz – írta meg elsőként hírportálunk még november végén. A négy lakásos társasházban 10 fokra hűltek az otthonok, a lakók hősugárzókat vetettek be, de volt, ahol már azok is tönkrementek. A közműszolgáltató október 1-jén az egész házat levágta a gázhálózatról, miután a lakók gázszagot éreztek a folyosón. Meg is lett a böjtje. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több mint két hónap telt el

Cikkünk megjelenése után három nappal, december 3-án, mint megtudtuk, a gázművek megjelent a szóban forgó társasházban, hogy helyreállítsa a szolgáltatást. A lelkileg kimerült, dühös, átfagyott lakók akkor már 63. napja kínlódtak a fűtés, a gáz hiányával. Azzal, hogy nem tudnak rendesen főzni, hogy a hősugárzót ide-oda kell rakosgatni, hogy – mint egyikük fogalmazott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak – olyan hideg van, amikor kilép a kádból, hogy “két lépéssel arrébb már fáj a fejbőröm”. Az egyik érintett lakó lelkesen mesélte portálunknak, mivel cirkóval fűt, viszonylag gyorsan sikerült visszafűteni a lakást.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Másfél hónap után találtak hibát

A gáz, mint kiderült, az egyik lakó gázórájánál szivárgott. A közműszolgáltató a vezetékek cseréjére szólította fel a házat. Megbíztak egy kivitelező céget, amely a feladatot elvégezte, de november közepén a szolgáltató nem engedte a visszakapcsolást, mondván, a lakók a földben nem újították fel a hálózatot. Így tovább kellett várakozni, míg az is elkészül. A további részleteket ebben a cikkünkben tudod elolvasni.

Ilyenkor is jönnek a nyerészkedők

Nem csak Zuglóban, más kerületekben is se szeri, se száma a hasonló eseteknek. Felújítás során felszínre kerülnek a régi vezetékek, így hamar kiderül, hogy csereérettek. Gyakori probléma, hogy a társasháznak nincs erre plusz pénze, ezért nem tudnak “időben” kivitelezővel szerződni. És ilyenkor is vannak nyerészkedők, akik többszörös áron vállalják, ígéretük szerint extra gyorsan, a harmadáért is elvégezhető munkát. És persze van, amikor a javítás összetettsége is lassítja a teljes visszaállítást.

Mi történik ilyenkor?

Ha szivárgás van, vezetékeket kell cserélni, majd minden lakásnál leszerelik a mérőórákat, azokat pedig egyenként megvizsgálják. Ha a nyomáspróbán nincs gond, hitelesítés után már vissza tudják állítani a szolgáltatást. Ha az utcán is felújítottak, akkor kötelező a nyomáspróba a házakban is, mivel csak úgynevezett gáztömör vezeték helyezhető gáznyomás alá. A sikertelen nyomáspróba, azt jelenti, hogy nem stimmel valami a házban, ilyenkor a tulajdonosoknak kell ismét a zsebükbe nyúlni és helyrehozatni a hibát.

Két héttől a négy hónapig minden van

Ha a háznak van pénze, és gyorsan találnak kivitelezőt, a gázt akár két héten belül is visszakaphatják a lakók. Legrosszabb esetben egy hónap – volt, még a járvány előtt. Ugyanis ezen a téren is lassabban őrölnek a malmok, mint korábban. Tudunk olyan tavalyi esetről, amikor szeptemberben decemberi teljesítésre tett ígéretet a kivitelező.

Jönnek a magyaros praktikák

A hősugárzók mellett többen villanyrezsókat szereznek, hogy legyen min főzni. Naponta húsz-harmincszor is bekapcsolják a vízforralót, amit persze ezek a készülékek nehezen bírnak, majd fürdésnél ahhoz engedik a hideg vizet. A családosok rutinosan a mosógépet állítják magas hőmérsékletű programra, majd annak a vizébe engedik a hideg csapvizet. 

Ennek is a vírus az oka

Ha körbenézünk az interneten a panaszok között, gyakran futunk bele abba, hogy a szolgáltatók “takaréküzemmódban”, alacsonyabb létszámmal dolgoznak a járvány miatt. Ezért is lassabbak. Így telnek el hetek, gyakran hónapok a hiba észlelésétől, mire az eredeti állapotot helyreállítják.

Nem mondja ki törvény, hogy végezni kell

Léteznek olyan “banális” hibák “békeidőben” is, amikor egy 52 lakásos társasházban azért nincs gáz egy hónapig, mert a tömörségi mérésnél 18 lakásba nem tudtak bejutni elzárni a gázcsapot a délelőtti órákban – mint az történt a 13. kerületben 3 éve. Vagyis az elzárásnál valójában még nem derült ki, hogy van-e egyáltalán gázszivárgás valahol. Ráadásul előfordul, hogy a fűtési szezonban végeznek gázhálózat felújítást – azaz elzárják a gázt -, mert nem létezik olyan jogszabály, amely tiltaná, hogy fűtési szezonban ilyen munkálatokat lehessen végezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BPK