A szalámibél nem csupán azért fontos, mert összefogja és védi a szalámit, hanem meghatározza a késztermék állagát és ízét is. Tehát nem csupán esztétikai szerepe van, hanem a minőséghez is nagymértékben hozzájárul. 

Két fő típusát különböztetjük meg

Ez nem más, mint a mű- és a természetes bél. Az előbbi mellett szól a könnyű használhatóság, a hosszabb eltarthatóság és az egységesebb kinézet. Ennek ellenére a vásárlók előszeretettel választják az ArthurMarket-nél elérhető természetes beleket, leginkább a hagyományos textúra és az autentikus ízvilág miatt.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a természetes bél használatának köszönhetően a szalámi hosszú ideig friss marad és jobban tartja magát. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az érlelés során plusz ízélményt is ad a szalámiknak.

A vastagságát az egyede válogatja: a sertés kuláré jellemzően vastagabb átmérőjű, mint a marha vastagbél. Létezik belőle egy különleges változat, a koca kuláré, amelybe egészen vastag szalámi tölthető, szinte a lóbél vastagságával vetekszik. Ennek a használata azért is lehet előnyös, mert így hosszabb ideig marad szaftos a szalámi, és tovább érhetnek benne az ízek.

Mindkettőnek megvannak a maga hátrányai

Ami a természetes belet illeti, hátrányként róható fel, hogy drágább, mint a műbél, amin nincs is mit csodálkozni, mivel az állattartás napjainkban elég hányattatott sorsú iparág. 

Továbbá az is egy negatívuma, hogy kevésbé eltartható, mint a műbél, amit általában azzal szoktak áthidalni, hogy a szezonok között a fagyasztóban tartják. Ezzel azonban az a probléma, hogy ez nem tesz jót a szakítószilárdságának.

A műbéllel kapcsolatban egyedül hátrányként talán az ökológiai lábnyomát tudnánk megemlíteni. Nehezen bomlik, nem is újrahasznosítható, ráadásul még külföldről is szállítják.

Hogyan válaszd ki a szalámihoz a megfelelő belet?

Mivel a szalámik és a kolbászok összetételben és ízvilágban is különböznek, így érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik belet is válaszd, még mielőtt a disznóvágásra vagy a szalámitöltésre sor kerül. 

Ha hagyományos füstölt szalámi készítése a terv, akkor ahhoz mi egy egyszerű húspiros műbelet ajánlunk, mivel ez erősíti a paprikás színt, mutatós, és nagyon könnyen kezelhető. Ráadásul a fentebb már említett webáruház igazán széles választékot kínál belőle. 40-es, 50-es és 65-ös műbélbe is lehet tölteni, továbbá kapható előre klipszelt, raffolt és 10 méteres tekercses változata is.

Persze, ha a hagyományosabb megjelenést és az egyedi ízeket preferáljuk, akkor értelemszerűen használhatsz természetes belet is, amellyel ugyanolyan eredményt érhetsz el, csak más jellegű szalámit fogsz kapni.

A döntés csak rajtad áll. Véleményünk szerint a mai cikkünkben leírtakkal mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy segítsünk a választásban. De ha mégis felmerülne még valamilyen kérdés, akkor fordulj nyugodtan az ArthurMarket szakértő csapatához!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az arthurmarket.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.