A szakemberek egybehangzó állítása alapján az abroncsok akár tíz évig is képesek megőrizni azokat a tulajdonságaikat, amelyek alkalmassá teszik őket a közúti közlekedésre. Ez azonban csak egy maximum érték, ami nem áll fenn minden körülmények között.

Meddig számít újnak vagy jó állapotúnak egy gumi?

Az autógumik kapcsán vannak fogalmak, amiket nem árt tisztázni. Új abroncsnak számít az a gumi, amit még soha nem használtak, soha nem szereltek fel, nem mentek vele még egy métert sem. Van azonban egy időkorlát, ez pedig öt év. Öt esztendőn belül a kritériumoknak megfelelő abroncs újnak számít tehát, holott a józan ész alapján nem feltétlenül neveznénk újnak egy négyesztendős gumit.

A hatéves gumi tehát már nem új, még akkor sem, ha eddig csak a raktárban porosodott. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ne lehetne használni biztonsággal, hiszen még mindig jó állapotú guminak számít a hivatalos elnevezés szerint is. Az öt év fölötti gumikat azonban csak úgy lehet értékesíteni a szabály szerint, hogy ha feltüntetik, hogy mennyi idő van hátra a gyártás időpontjától számítva a bizonyos tizedik évig.

Persze a DOT számból könnyen meg lehet állapítani, hogy egy gumi hány éves, sőt, azt is, hogy hány hetes. Ebből pedig nem nehéz kiszámítani, hogy az adott abroncs új, jó állapotú vagy már használhatatlan. A DOT szám a gumiabroncs oldalfalán található karaktersor utolsó négy számjegye. Az első két számjegy a gyártás hetét, az utolsó kettő pedig a gyártás évét jelenti. A 1018 tehát azt jelenti, hogy a 2018-as esztendő 10. hetében gördült le az adott gumiabroncs valamelyik gyártósorról. Így 2022-ben egy ilyen gumiabroncs még újnak tekinthető, de csak akkor, ha szakszerűen volt tárolva.

Az autógumik kényesek a körülményekre

Egyáltalán nem mindegy, hogy a gumik milyen körülmények között öregszenek. Ez ugyanis hatással van arra, hogy meddig lehet őket használni. A Gumitop.hu-nál kapható téli gumikat is át kell mosni vízzel használat után. Fontos, hogy a sódarabkák ne maradjanak ott a barázdákban.

Ha a gumikat kerékre szerelve tárolnád, akkor egymásra fektetve megteheted ezt. A leszerelt gumikat egymás mellé kell állítani és időnként forgatni kell őket. Fontos, hogy a tárolásra szolgáló helyiség legyen hűvös és mentes a párától. Semmiképpen se legyenek kitéve a tűző napnak. Éppen ezért a gumik tárolása problémás lehet még egy családi házban is, hiszen a terasz vagy a fűtetlen garázs nem feltétlenül jelent ideális megoldást. Alternatívaként szóba jöhet, hogy a gumisnál tárold az abroncsaidat, persze az sem mindegy, hogy ott hogyan vitelezik ki ezt.

A gumi elhasználódásának üteme csökkenthető

A gumik használat közben amortizálódnak a leggyorsabban. Amit megtehetsz, az az, hogy úgy vezetsz, hogy a lehető legritkábban kelljen intenzíven fékezned. A megfelelő követési távolság tartása és a helyes sebesség megválasztása sokat segíthet ebben.

A fizikai és kémiai folyamatok negatív hatásaitól bizonyos mértékig lehet óvni a gumikat. Ha teheted, ne a tűző napon parkolj, hiszen az UV-sugárzás káros hatással van az abroncsokra.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!