Elromlott, nem megfelelően működik vagy betörtek a lakásba, s tönkretették a zárat? Akármilyen okból is alakult úgy, hogy ki kell cserélned otthonod biztonságának első lépcsőfokát, biztos, hogy elkezded keresgélni az interneten a megfelelő változatot. Ekkor fogsz azzal szembesülni, hogy nincs is olyan egyszerű dolgod.

Nagyon sokfélék lehetnek…

Ugyan némileg szűkíti a kört, ha nem kell figyelembe vennünk azokat a darabokat, amelyek nem a bejárati ajtókhoz valóak, de még így is rengeteg lehetőség marad. 

Hiszen többek között lehetnek többpontos zárak, bevésőzárak, hevederzárak, portálzárak és másodzárak is, de külön típusnak számít a biztonsági ajtóhoz való zár, az amerikai típusú zár, s külön finomságnak még ott vannak az elektromos zárak is.

Ennyiből is tisztán látszik, hogy egyáltalán nem könnyű eldönteni, melyikre is van tulajdoképpen szükségünk.

Mire kell odafigyelni a választásnál?

A minőségre mindenképpen! Lehet, hogy most szerencséd volt, és a csere oka nem egy korábbi betörés, de ha nem gondoskodsz a megfelelő védelemről, akkor azon sem érdemes csodálkozni, hogyha legközelebb ilyen okból szorulsz majd felújításra, s ebben az esetben nyilvánvalóan a zárnak a cseréje lesz a legkisebb veszteség, amivel szembe kell nézned.

Mit tehetsz hát azért, hogy biztonságban legyél? Azt, hogy minőségi termékeket vásárolsz, melyeket megbízható gyártók gyártottak, mint amilyeneket például a zar-zarbetet.hu weboldal portálzárjai között is találsz. Az oldal azért is nagyon hasznos lesz számodra, mert itt képek alapján is beazonosíthatod azt, hogy pontosan milyenre van szükséged.

Mire való a portálzár?

Elsősorban fémajtókba, valamint műanyag ajtókba való, általános típus, gyakran megfelelnek jobbos és balos ajtókivitelhez egyaránt. Jellemző, hogy a fémajtókban ezek úgynevezett szelvényben helyezkednek el, míg a műanyag ajtóknál használatukat érdemes kiegészíteni biztonsági betéttel is. 

A választásnál érdemes odafigyelni, hogy az adott termék megfelelő mérettel rendelkezik-e, ennek eldöntéséhez a fenti honlapon minden szükséges termékadat megtalálható, így igazán egyszerű dolgunk van. 

Ezenfelül figyelni kell arra is, hogy milyen típusú portálzárat választunk, hiszen van belőle billenőreteszes, cilinderes, kampós, görgős, valamint váltós típus egyaránt.

Ismerjük meg a főbb típusokat!

A váltós típus többféle szelvénybe építhető, ami a kilincsen felül a zárbetéttel is mozgatható. Alapvetően hengerzárbetéttel működik. A csapdás portálzár a kilincs lenyomása nélkül is becsapható, tehát az ajtó így sem fog kinyílni. 

A görgős típus egy retesz segítségével záródik, amit így nem kell a kilinccsel nyitni vagy zárni, hanem elég egyszerűen betolni, illetve meghúzni, ha nyitni szeretnénk. A kampós portálzár tolókapuknál, illetve kétszárnyú ajtók esetében használatos. A kampó pedig az ajtó rögzítésére használható, és a zárbetéten keresztül működtethető.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!