A bitumenes lemez még mindig napjaink legnépszerűbb vízszigetelési megoldásának számít. Ez nem is csoda, miután a használata egyszerű, a beépítés után megbízható és tartós szigetelést biztosít, és még az ára is megfizethető. Annak érdekében, hogy jobban megértsük a bitumenes lemez kínálta előnyöket, ismerkedjünk meg egy kicsit jobban ezzel a vízszigetelési megoldással.

Milyen típusai vannak a bitumenes vízszigetelő lemeznek?

Egy mai bitumenes lemezek a korszerű technológiáknak köszönhetően nélkülözhetetlen elemeivé váltak a hatékony vízszigetelésnek. Ráadásul a gyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy azokat minél szélesebb körben lehessen felhasználni. Többek között javítják a lemezek szigetelő képességét, különféle adalékanyagok (legtöbbször műanyag) hozzáadásával javítják az alapbitumen mechanikai és szerkezeti tulajdonságait. Ezeket modifikált bitumenes lemezeknek nevezzük: tartalmaznak egy tapadásgátló mikro fóliát, bitumenkeveréket, egy hordozóréteget, valamint egy felületi bevonatot.

A bitumenes szigetelő lemezek feloszthatók a bitumenkeverék tulajdonságai szerint is: megkülönböztethetünk APP (attaktikus polipropilén), valamint SBS (stirol-butadén-stirol) modifikációjú lemezeket. Előbbi nagyon jó öregedésállósági tulajdonságokkal rendelkezik, miközben rugalmas és könnyen bedolgozható. Kiválóan alkalmazható a hidegben is, és nyáron is gond nélkül is felhasználható, miután nem lágyul fel a legnagyobb melegben sem. Az SBS modifikációjú bitumenes lemez lényeges elasztikusabb és lágyabb, mint az APP változat. Az öregedéssel szemben kiválóan helytáll, és a fagyokban is megtartja rugalmasságát.

A bitumentípusok tulajdonságai:

Hideghajlíthatóság (Celsius fok)                   Lágyulási pont (Celsius fok)

Oxidált bitumen:                               0 … +5                                               70-80             

APP modifikációjú bitumen:              -5 … -15                                              135-155

SBS modifikációjú bitumen:              -15 … -30                                            100-110 

A bitumenes lemez legfőbb alkalmazási területei

Ezen vízszigetelő lemezek hatékony védelmet biztosítanak a nedvességgel szemben, köszönhetően a garantált rétegvastagságuknak. A hatalmas típusfelhozatalból egyszerűen kiválasztható az adott célnak leginkább megfelelő bitumenes lemez, legyen szó tető vagy aljzat szigetelésről. A leggyakoribb alkalmazási területei:

  • Lapostetők csapadékvízzel szembeni szigetelése
  • Meglévő lapostető szigeteléseknek a felújítása
  • Teraszoknak és padlóknak a szigetelése
  • Pincéknek, mélyépítményeknek a szigetelése
  • Zöldtetőknek a szigetelése
  • Fordított rétegrendű lapostetőknek a szigetelése
  • Hidaknak a szigetelése

Tipp: a Metalloglobus Kft. webáruházának kínálatából korrekt áron, szupergyors kiszállítással rendelhetők minőségi bitumenes lemezek. Oxidos, APP és SBS modifikációjú termékeik számos vízszigetelési feladathoz kiválóan alkalmazhatók, és az ország egész területéről beszerezhetők.

Szükséges-e eltávolítani a tapadásgátló mikro fóliát?

A bitumenes lemezek tekercsben (általában 1×10 m-es kivitelben) készülnek, emiatt gondoskodni kell arról, hogy azok ne ragadjanak össze. A gyártók ezért egy spéci fóliát használnak a lemezek között, így könnyebben lehet azokat tárolni. Miután azonban a hegesztéskor a fólia rögtön leolvad, így teljesen felesleges eltávolítani azt a munkálatok előtt. Ráadásul általában ezen található a gyártó neve és logója, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a termék azonosítását.

A bitumenes lemez egy igen elterjedt, biztonságos és modern vízszigetelési módszer. A kedvező ár/érték arány, a hosszú élettartam, a könnyű kezelhetőség mind igen kedvelt eszközzé teszik a nedvesség elleni védelemben. Miután pedig a szigetelési technológiák minden nappal csak javulnak, így a jövőben is biztosan lehet majd számítani a bitumenes lemezekre.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.