Valóban összekeverték az üzemanyagot a Shell füredi úti töltőállomásán, így minden autós 95-ös benzin helyett dízelt tankolt az autójába. A ciki hírt hétfőn este a Shell is elismerte, most fizethetnek a károsultaknak.

Havonta már százezrek olvasnak minket! A BudaPestkörnyéke.hu segítségével 90 településen azonnal láthatóvá tesszük olcsón a hirdetését.  Klikk ide!

A Shell hétfő este közleményben elismerte, hogy szeptember 20-án 07:00-tól másnap este 21:30 között a Fürdei úton található töltőállomásukon a 95-ös benzin helyett gázolaj folyt az autókba a benzincsapból. Most várják azoknak az autósoknak a jelentkezését, akik ott tankoltak és baj lett az autójukkal.

Korábban írtuk:

Komoly bajban lehetnek azok, akik hétvégén a Füredi úti (14. kerület) Shell kúton tankoltak. A hírek szerint a 95-ös benzin helyére gázolaj került egész szombaton, vagyis aki benzint tankolt volna az gázolajat kapott. Úgy tudni a Facebookon közzétett bejegyzés alapján, hogy 10 autós már jelentkezett a kezelőnél.

Az esetről egy pórul járt utas írt a Facebookon, aki arra hívja fel a szombaton tankolók figyelmét, hogy mindenki keresse meg a szerelőjét. Ugyanis az ő szerelője az autóból gázolajat szívott le, miközben a kapott blokkon benzin szerepel.

A hvg.hu felhívta a Füredi úti Shell benzinkutat, akik nem cáfolták a hírt, de a cég kommunikációs osztályához irányítottak az újságírót.

Ha csak kisebb mennyiséget – 2-5 litert – tankolt valaki félre és benzines autójába gázolaj került, az a kevésbé tragikus eset. Ugyanis a benzinmotorok kisebb mennyiségben képesek a gázolajjal is megbirkózni, így nem a motornál lesz a nagyobb gond. Azonban a gázolaj így is tönkreteheti a kipufogóban lévő katalizátort, a lambdaszondát és feltehetően majd a benzinszűrőt is cserélni kell.

Félretankoláskor az első tünet, hogy az autó elkezd rángatni, majd egyszer csak leáll. Ha nagyobb mennyiséget tankolt valaki gázolajból benzin helyett, akkor szinte biztos, hogy le fog állni az autó, vagy legalábbis olyan tüneteket produkál, amit nem lehet nem észrevenni. A teljes rendszert át kell vizsgálni, kitakarítani, és felmérni, milyen károkat okozott a nem megfelelő üzemanyag.

Kiemelt kép: illusztráció/BudaPestkörnyeke.hu