A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FKF Köztisztasági Divízió a napokban további 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki Budapest mind a 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is ott maradnak az érintett közterületeken. 

Hulladéktermelés

Az elmúlt években a több hullámban érkező koronavírus-járvány, a gazdasági válság, valamint a magas inflációs környezet többek között a nagyvárosi közterületek használatát is drasztikusan befolyásolta. Egyes közterületi helyszíneken csökkent, más helyszíneken pedig nőtt a többlet-hulladéktermeléssel járó közterület-használat (bezáró üzletek, vendéglátó egységek, változó turisztikai szokások, változó közterülethasználati jellemzők). A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Új edények

Az FKF folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri a hulladékgyűjtők kihasználtságát. Ezt segítették a Budapest 150 programsorozat keretében végrehajtott „születésnapi nagytakarítás” tapasztalatai is. Mindezek alapján azokon a közterületeken, ahol az szakmailag indokoltnak bizonyult, ott az FKF a kerületi önkormányzatok jelzéseit is követve új edényeket helyezett ki, folytatva az elmúlt két évben elkezdett gyakorlatot. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az új kukák kihelyezése:

Új helyszínek

Az edények sok esetben olyan új helyszínekre kerültek ki, ahol korábban nem volt közterületi szemetes, ugyanakkor a napi gyalogos- és turistaforgalom, valamint általánosságban az urbanizációs trendeket követő, megváltozott közterület-használati szokások miatt új hulladékgyűjtők kihelyezése nagy mértékben hozzájárulhat a köztisztaság fenntartásához.

Mind a 23 kerületbe kerültek új edények

Ünnepi időszak

A Társaság a közelgő ünnepi időszak várhatóan növekvő közterület-terhelésére (karácsonyi vásárok, szabadtéri rendezvények, szilveszteri ünnepségek) is készülve most újabb 150 db hulladékgyűjtő edény kihelyezéséről döntött, amely a főváros valamennyi kerületét érinti.

Az FKF az új edények helyszíneinek kijelölésében az alábbi főbb elveket érvényesítette:

  • Hasznosította a napi feladatellátás, illetve a Főváros 150. születésnapját megelőzően sikeresen elvégzett koncentrált nagytakarítás során szerzett tapasztalatokat a gyűjtőedények kihasználtságát illetően.
  • A Társaság szolgáltatásaira vonatkozó éves lakossági elégedettségi felmérés, valamint a nyár folyamán tartott, kifejezetten a köztisztaság kritikus pontjaira és helyszíneire fókuszáló közvélemény-kutatás eredményeit beépítette a hulladékgyűjtők sűrűségének növelése céljából. 
  • A kerületi önkormányzatok köztisztasági szakterületei is jeleztek speciális, a helyi tapasztalatokra alapozott igényeket, amelyeknek a Társaság eleget tett.

A helyszínek listája

Az új helyszínek listája megtekinthető a BKM Nonprofit Zrt. honlapján, a www.budapestikozmuvek.hu oldalon. A korábban lezajlott, illetve a mostani programnak, továbbá a folyamatos – összességében ezres nagyságrendű – kihelyezéseknek köszönhetően a budapesti közterületi hulladékgyűjtők eloszlása mostanra lényegesen jobban tükrözi a folyamatosan fejlődő, változó nagyvárosi élet által aktuálisan támasztott elvárásokat.

Nyugat-Európa

A budapesti közterületi hulladékgyűjtők jelenlegi összdarabszáma megegyezik a nyugat-európai nagyvárosok összehasonlítható jellegű közterületein található egy főre jutó átlagos edényszámmal. 

A város tisztán tartása

A Budapesti Közművek ezúttal is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a hatályos jogszabályok alapján városunk tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben a Főváros cégei mellett az egyes kerületi önkormányzatoknak, a jelentős mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek, valamint az ingatlantulajdonosoknak és a lakosságnak is komoly feladata, szerepe van. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső fotók: FKF