Többfelé az agglomerációban, nyolc budapesti kerületben, országosan pedig 471 településen, összesen 130 ezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten – tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a sajtót.

Idén április 30-a óta 570 településen, összesen 251 ezer hektáron irtották a vérszívókat. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

Országszerte rovarszakértők vizsgálják, hogy hol van a legtöbb a vérszívó, s a gyérítést azokra a településekre koncentrálják. A következő napokban újra irtanak a fővárosban, a Csepel-szigeten, valamint a Dunakanyarnál.

Néhány napja az agglomeráció facebookos csoportjaiban sokan arról panaszkodtak, hogy idén rengeteg a szúnyog. Sokszor még kerti füstölő, spray mellett sem lehet a teraszon ücsörögni. Megkérdeztük a gyérítést, irtást végző katasztrófavédelmet, hogy mi a helyzet az agglomerációban az írtással. Kiderült, hogy csak az önkormányzatnak kell szólni, ha sok a szúnyog és másfél héten belül irtanak.

Az agglomerációban ezeken a településeken volt gyérítés

Az agglomerációban, Pest megyében az alábbi településeken volt szúnyogirtás: Abony, Apaj, Áporka, Budakalász, Délegyháza, Dömsöd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Érd, Fót, Göd, Halásztelek, Kiskunlacháza, Kismaros, Kisoroszi, Kőröstetétlen, Leányfalu, Lórév, Majosháza, Makád, Nagymaros, Páty, Pócsmegyer, Ráckeve, Százhalombatta, Szentendre, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Taksony, Tököl, Törtel, Újszilvás, Vác, Verőce, Visegrád, Zebegény.

A katasztrófavédelem munkatársa arról is beszámolt, hogy a viharos, esős időjárás miatt több településen is elmaradt a múlt héten a permetezés. Ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Dunaújváros térségében és Kecskeméten pótló kezelések lesznek. Továbbá Szegeden a kiemelt szúnyogártalom miatt rendkívüli beavatkozásra lehet számítani a napokban.

Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán – közölte Mukics Dániel.

BPK, MTI – Kiemelt kép: BPK szúnyogirtás Budaörs felett