A tavalyi nyár és ősz sikerprojektje volt a pesti alsó rakpart hétvégi rendszeres megnyitása – ezt folytatja idén is a főváros. Ezentúl újra minden hétvégén a gyalogosoké, görkorisoké, kerékpárosoké lesz a tér, a rakpartot érintő beruházások elindításáig. A rakpart szombaton reggel 6 órától vasárnap este 7 óráig lesz lezárva az autós forgalom elől.

Minden hétvégén a bringásoké, gyalogosoké

A főváros felhívja a figyelmet a járványügyi szabályok betartására: viseljünk a maszkot, tartsunk egymástól védőtávolságot, figyeljünk oda egymásra és magunkra! – írják a szerkesztőségünknek küldött közleményben. Azt is kérik, hogy lehetőleg ne autóval menjünk a rakparthoz, válasszuk inkább a sétát, biciklit vagy tömegközlekedést.

Rak-Park projekt

Ha minden jól megy, pár év múlva teljesen átalakul a pesti rakpart. Ahogy azt már megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a RAK-PARK projektet 2018-ban mutatta be a főváros korábbi vezetése, ezek műszaki tartalma néhány ponton ugyan továbbfejlesztésre szorul, de lényegét tekintve a látványtervek szerinti műszaki tartalom megvalósítása a kormány és a főváros közös célja. IDE KAPCSOLÓDIK: Elkezdődhet a pesti rakpart átalakítása, szinte teljesen kiszorítják az autókat a Duna-partról

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ilyen lesz a rakpart

Forrás: BKF
Forrás: BKF

Teljesen átlakul a Lánchíd környéke

Megújul a Lánchíd pesti hídfője, a Széchenyi István tér, eltűnik a közúti körforgalom, az autók helyét új köztér veszi át a Magyar Tudományos Akadémia előtt, a Lánchíd és a József Attila utca közötti forgalom a tér megkerülése nélkül haladhat majd mindkét irányban a tér déli oldalán. A Széchenyi István térre a tervpályázaton született koncepció, de a részletes tervezés még csak most indulhat meg.

Kirándulóhelyek

Az alábbi térképen megtalálhatóak Budapest parkjai, kirándulóhelyei, védett és védelemre tervezett természetközeli területei, figyelembe véve a természetvédelem sajátos szempontjait és a kerületek által lezárt területeket is. Elsősorban a lakóhelyünkhöz közeli zöldfelületeket látogassuk, ahova gyalog vagy biciklivel el lehet jutni – teszik hozzá.

Megváltozik a Belgrád rakpart

A Belgrád rakparti szakaszon a 2-es villamos pályája is megújul és az alsó és felső rakpart forgalma egyesül, szimmetrikus új közúti elrendezés jön létre, villamossal középen. Megújul a Közraktár utca, a BKK korábbi még 2013-14-ben készített tervei szerint, irányhelyes kerékpársávokkal, így mentesítve a Bálna előtti sétányt és a Nehru partot a kerékpáros forgalomtól.

Szebb lesz a Boráros tér is

A Közraktár utcától délre a H6-os és H7-es hévek fejlesztésével csatlakozik a projekt az összefüggő rakparti sétányhoz: az új Boráros téri hév-állomás fejlesztésével megújul és gyalogosbarátabb, zöldebb lesz a Boráros tér, jelentősen csökken a közutak és a buszvégállomás által elfoglalt terület.

Budapesti kirándulótérkép

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Nem csak Budapesten, az agglomerációban is szuerr kirándulóhelyek vannak. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget keresgélj a kevésbé ismert, de nagyon jó célpontok közül. Itt összegyűjtöttünk neked néhányat.

Kiemelt kép: Lezárt rakpart 2020-ban – Forrás: BKK