Jövő héten döntenek a húsvétra vonatkozó járványügyi intézkedésekről, viszont jövő héten is minden eddig érvényes intézkedés hatályban marad. Minden eddiginél többen haltak meg  a koronavírus miatt tegnap Magyarországon, csütörtökön 213-an hunytak el.

213-an haltak meg

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be a legfrissebb járványügyi adatokat, 213-an haltak meg a koronavírus miatti szövődményben, és 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

Szabad kapacitás

A kormányfő szerint nem lesznek kapacitási gondjai a kórházaknak, jelenleg 1618 szabad lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Rezidensek

A miniszterelnök szerint javarészt már beoltották rezidenseket, már őket is csatasorba lehet állítani. Így ők is segíteni tudnak a kórházakba.

Még egy hétig érvényben maradnak a korlátozások

Orbán Viktor azt mondta, hogy a legfontosabb döntés az volt, hogy a hatályban lévő korlátozó intézkedések még egy hétig fennmaradnak hétfőtől számítva, vagyis március 29-ig érvényben maradnak.

Nem viselnének el további szigorításokat

„További szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk” – mondta Orbán Viktor. Az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak. 

Erős és bőséges év

A miniszterelnök megjegyezte, hogy ahogyan péntek reggel megtudta, komoly összefüggés van az elhízás és a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között. A szolgáltatószektorban is nagy probléma van a kialakult helyzet miatt Ha újra tudjuk indítani a gazdaságot, akkor erős és bőséges év lesz a következő év.

Oltás

A miniszterelnök azt mondta, hogy minden héten négyszer, ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek.

Oltópontok

„Nem oltópontokra, hanem vakcinákra van szükség” – -mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint nem az oltópontokat kell kivinni a háziorvosi rendelőkből, hanem a háziorvosi rendelőket kell alkalmassá tenni az oltásokra.

Segítik a háziorvosokat

A kormányfő azt kérte a kormányhivataloktól, hogy annak a háziorvosnak, akinek nem alkalmas a rendelője az oltásra, ahhoz menjenek ki és kérdezzék meg, miben tudnak segíteni. Nem kivinni kell az oltásokat a rendelőkből, hanem alkalmassá kell tenni őket az oltások lebonyolítására.

Kiemelt kép: Orbán Viktor az operatív törzs ülésén – Forrás: Facebook/Orbán Viktor