Drámai körülmények között, szinte vert helyzetből mentette meg egy férfi életét két rendőr és egy polgárőr a főváros 23. kerületében. Az eltökélt öngyilkos-jelölt kötéllel a nyakában állt lakótelepi lakásának erkélyén kívül, a szobában felesége várta karjában egy csecsemővel.

Riasztást kaptak egy lakótelepi lakáshoz

„Andor Attila polgárőrrel adtunk közös szolgálatot a XXIII. kerületben, amikor egy lakótelepi lakáshoz kaptunk riasztást. Egy öngyilkossággal fenyegetődző középkorú férfihez kellett mennünk, aki kórházi kezeléséről engedély nélkül tért haza otthonába, ennyit tudtunk elsődlegesen” – elevenítette fel a történteket Csáki Bettina törzszászlós és Bernát Benjámin őrmester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Sötétben botorkáltak

A rend őrei gond nélkül bejutottak a lépcsőházba, a lakásban azonban sokasodtak a helyzetkezelés szempontjából az ideálisnak nem mondható körülmények. Este volt, és nem láttak jól, mivel a biztosítékot lenyomta a férfi, méghozzá azért, mert még az egyenruhások kiérkezése előtt az volt a célja, hogy megrázza az áram.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Karjában csecsemővel fogadott minket”

„Ezt a nejétől tudtuk meg, aki karjában egy csecsemővel, felindult állapotban fogadott bennünket. Sötétben botorkáltunk tehát egy ideig, és a helyszínen ott volt az aggódó hozzátartozó, egy kisgyermek és az öngyilkos eltökéltségét már bizonyító, nekikeseredett férfi” – folytatták a durva történetet a rendőrök.

Erkélyre ment egy kötéllel

A férfi a saját magára irányzott áramütéssel célját nem érte el, ezután az erkélyre ment, egy kötéllel. Amikor a rendőrök megközelítették a szobából nyíló erkélyajtót, azt látták, hogy az öngyilkos-jelölt a korláton kívül áll, nyakában hurok, a kötél másik végét pedig a fémtraverzhez csomózta.

Lopták a távolságot

„Leugrik, ha közelebb megyünk, mondta a férfi, és úgy tűnt, hogy képes megtenni. Igyekeztünk szóval tartani, közben lehetőleg észrevétlenül, centiről-centire loptuk a távolságot, de még mindig távol voltunk attól, hogy feléje mozdulva őt megragadhassuk olyan gyorsan, hogy ne legyen ideje ellökni magát a korláttól” – mondta a két rendőr.

Trükkös életmentés

„Szerencsére, hajlandó volt beszélni velünk, ezt használtuk fel végül a megmentéséhez. Egyik mondata után úgy tettünk, mintha nem értenénk, amit mond, hajoljon közelebb – unszoltuk. Bedőlt, a trükknek is, meg a korláton belülre is, felsőtestével, így már kínálkozott esély a megragadására” – fűzték hozzá.

Húzni kezdték befelé

A két rendőr egyszerre nyúlt a férfiért, elkapták a ruháját és húzni kezdték befelé, előbb valamennyien együtt, később pedig erőiket megosztva, mivel egyiküknek ki kellett akasztani a korlát alá bekulcsolt lábat, amivel a kétségbeesett személy meghökkentően stabilan tartotta magát.

Meg kellett bilincselni

Végül győzött a túlerő és a kitartó segíteni akarás. Az egyenruhások leoldozták a kötelet a férfiről, sértetlenül bevitték a szobába, ahol aktív ellenállását kénytelenek voltak kezei megbilincselésével, lábai összeszíjazásával megtörni.

Nem akartak kockáztatni

„Saját érdekében tettük: egy elszánt, kiszámíthatatlan, felfokozott érzelmi állapotú ember az adrenalin hatása alatt rövid időtartamra elképzelhetetlen gyorsaságra, erőösszpontosításra képes, nem akartuk azt kockáztatni, hogy meglódul, és tényleg leveti magát az erkélyről” – adtak magyarázatot tettükre a hős életmentők a BRFK Facebook-oldalán.

Beletörődött a helyzetébe

„Idővel beletörődött abba, hogy jelenlétünkben, akaratunk ellenére egészen biztosan nem fogja tudni beteljesíteni szándékát, tűrte, hogy levigyük az utcára. Megvártuk a mentőket, akik kórházba szállították. Egy hét múlva véletlenül találkoztunk vele, ekkor mondta, hogy most már minden rendben lesz – ebben a szikár közlésben bújtatottan benne volt munkánk elismerése, hiszen közrehatásunkra kapott esélyt dolgai átgondolására” – zárták a történetet a fővárosi rendőrök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: a hős életmentők. Fotó: BRFK