Novák Katalin lemondása előtt, több tanácsadója is kilépett a köztársasági elnök Tanácsadói Testületéből, köztünk Gundel Takács Gábor, Lackfi János költő és Szörényi Levente zeneszerző. Skrabski Fruzsina, aki szintén a lemondott államfő tanácsadója volt, most arra kér mindenkit, hogy álljon ki Novák Katalin mellett és gyakoroljanak nyomást a parlamenti képviselőkre, hogy nem szavazzák meg a lemondó nyilatkozatot.

A tanácsadó tanácsa

„Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását! Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük” – írta Skrabski Fruzsina hétfő reggel Facebook-oldalán. A lemondott köztársasági elnök tanácsadója még múlt szombaton arról írt posztjában Novák Katalinnal kapcsolatban, annak lemondása előtt, hogy kiáll mellette, marad a tanácsadója és barátja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lemondott a köztársasági elnök

Novák Katalin szombat délután jelentette be, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről, miután egyre nagyobbá vált a felháborodás amiatt, hogy kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit korábban azért ítéltek el, mert a pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatónak segített, hogy a gyerekekre nyomást gyakorolva visszavonják vallomásukat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kiléptek a tanácsadói

Lemondását megelőzően Novák több tanácsadója, Gundel-Takács Gábor, Lackfi János és Szörényi Levente is távozott a köztársasági elnök tanácsadói testületéből.

Facebook csoport is alakult

Kevesebb mint egy órával Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után létrehoztak egy „Kiállok Novák Katalin mellett” című Facebook-oldalt, amit több kormányközeli szereplő is megosztott. Köztük van Balog Zoltán református püspök, korábbi emberierőforrás-miniszter, aki a közösségi oldalán azt írta: „Egyetértek, s ha egyetértesz oszd meg.” Balog neve az elmúlt napokban felmerült a kegyelmi üggyel kapcsolatban.

Balog miatt írta alá?

A Direkt 36, kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, éppen a református püspök volt az, aki azért lobbizott, majd később meg is győzte Novák Katalint, hogy írja alá a kegyelmi kérelmet. Állítólag, amikor Balog Zoltánt kérdőre vonták a Karmelita kolostorban, azt mondta, hogy K. Endre egy református erdélyi családból származik és az egyházban nagyon sokat szerették volna, ha megkapja a kegyelmet.

A lemondás jogi folyamata

.Az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez azonban szükség van az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is. A parlament tizenöt napon belül kérheti az államfőt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha az elnök elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

Kövér László lesz a köztársasági elnök

A köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. A törvény szerint, az új köztársasági elnök megválasztásáig az elnöki teendőket ideiglenesen az Országgyűlés elnöke, jelen esetben, Kövér László látja el. Így volt ez Schmitt Pál lemondása után is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: