A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tropán-alkaloid-szennyezettség miatt visszahívott egy kukorica chipset.

Szívritmuszavart okozhat

Az említett rágcsálnivaló a Nébih közleménye szerint szívritmuszavart okozhat. Holnapjukon azt írják, hogy a 125 grammos Alnatura bio kukorica chips, valamint az Alnatura bio paprikás kukorica chips nevű termék bizonyos darabjainál észlelték a szennyezettséget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vegetatív idegrendszer működése

Közölték, a tropán-akaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolhatják a központi vegetatív idegrendszer működését.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Tünetek

Azt írják, hogy mindez százjszárazságot, pupillatágulatot valamint szívritmuszavart okozhat, sőt egyéb idegrendszeri tünetek is felmerülhetnek. A hivatal az alábbi termékeket hívta vissza pontosan:

A visszahívott termékek

  • Az Alnatura bio kukorica chips esetén azokat a 2022. 08. 14-ei minőségmegőrzési idejű termékeket hívják vissza, amelyeknek a tételszámai az alábbiak egyike: 14.08.2022, 15.08.2022, 16.08.2022, 17.08.2022. 
  • Az Alnatura bio paprikás kukorica chips esetén pedig a 2022. 08. 09-ei minősmegőrzési idejű, valamint a 09.08.2022, 10.08.2022 vagy 17.08.2022-es tételszámú termékeket hívják vissza.

Fotón az említett termékek:

A szóban forgó chipseket a kifli.hu oldalán lehetett megrendelni, akik szintén beszámoltak a történtekről.

Sárgabarackot is visszahívtak

 A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalom miatt visszahívták a forgalomból a Golden Lily szárított sárgabarackmag 100 grammos kiszerelésű terméket – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken.

Erre kérik a vásárlókat

A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat a termékeket, amelyek az alábbi minőségmegőrzési időkkel rendelkeznek: 2022.08.01; 2022.12.01.; 2023.02.01.; illetve amelyek tételszámai 101158 és 101163. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik – jegyezték meg.

Súlyos mérgezés kockázata

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a sárgabarackmag fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel. A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

Magas kockázat

A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. A felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet, a kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet – olvasható a Néhih honlapján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nébih