Nagyon keresik a kínai Sinopharm vakcinával oltottak azt az oltóhelyet, ahol biztosan mRNS típusú, azaz Pfizer vagy Moderna vakcinához juthatnak, akik pedig eredendően is Pfizert kaptak, hallani sem akarnak másról. Sokan sinopharmos úgy érzi átverték őket, amikor jó hatékonyságot ígértek nekik. A harmadik oltással az a fő porbléma, hogy egy nagy zsákbamacska. Nem árulják el előre mivel oltanak aznap, amikor valakinek időpontja van. Lehet, hogy így akarják elpasszolni a sok raktáron maradt méregdrágán vásárolt kínai oltást?

Senkinek sem kell már a kínai

A kínai Sinopharmmal oltottak villámgyorsan keresik azt az oltóhelyet, ahol legalább most biztosan mRNS típusú, azaz Pfizer vagy Moderna vakcinához juthatnak – derül ki a közösségi portálokon szerveződött csoportok beszélgetéseiből. Ezt a helyet azonban nem egyszerű megtalálni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zsákbamacska az oltóponton

Miután a hivatalos eljárásrend szerint bármely vakcinára bármi beadható, az oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy a lefoglalt időpontban éppen mit adnak az odaérkezőknek. Mint ahogyan azt sem, mi történik akkor, ha a helyszínen visszautasítja valaki az orvos által ajánlott vakcinát – írja a Népszava. Ebben a helyzetben sokan nem jelentkeznek be, és a harmadik oltásra vágyók egymás között cserélgetik az információt arról, hova lehetne menni, ahol nem teszik ki magukat ilyen kockázatoknak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ahol biztosan Pfizert adnak

A Kelen Kórház, mint oltópont vállalta, hogy beoltják mRNS vakcinával azokat a Sinopharmmal oltottakat, akiknek nincs mérhető mennyiségű antitestjük. Kövesd Zsuzsanna, Kelen Kórházat működtető cég vezetője a Népszavának elmondta: augusztus 12-én kezdődnek náluk ezek az oltások, egyelőre 220 jelentkezőjük van, őket 3 nap alatt olthatják be.

Jó eredmények

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy megvizsgáltak mintegy 70 olyan sinopharmost is, akik előzőleg Romániában már megkapták harmadik oltást, a Pfizert, s valamennyiük esetében nagyon magas ellenanyag szintet mértek.

Kevés az elérhető háziorvos

Az oltópontok mellett be lehet jelentkezni a háziorvosokhoz is a harmadik oltásra, csakhogy jó részük éppen szabadságon van. A Sinopharmmal oltottak Facebook-csoportjában azt is panaszolták, hogy a háziorvosok egy része eleve oltópontra küldi a páciensét, mert nem akar részt venni a harmadik oltás folyamatába.

A beoltottak fele kéri a harmadik oltást

A lap által elért háziorvosok úgy kalkuláltak az előzetes érdeklődések alapján, hogy korábban beoltott pácienseik fele kéri majd a harmadik oltást. Azok, akik AstraZenecát, Pfizert vagy éppen Szputnyikot kaptak korábban, most még ráérnek, elsősorban a sinopharmosokat kellene újra végigoltani, más kérdés, hogy éppen ők utasítják el legnagyobb részben a harmadik oltást.

Megrendült bizalom

A Sinopharmmal kapcsolatos negatív hírek, az ellenanyag-termelés elmaradása miatt sokakban megrendült a bizalom a koronavírus-vakcinákban és nem kérik a harmadik oltást. A háziorvosok beszámolói szerint jelenleg a 60 év feletti, az első két alkalommal a kínai vakcinával beoltott emberek érdeklődnek a harmadik oltás iránt. Méghozzá egyre többen.

Csak a Pfizer

Akik kérik a harmadik oltást, szinte kivétel nélkül a Pfizerhez ragaszkodnak. Akad egy-egy, az első két alkalommal AstraZenecát vagy Szputnyikot kapott páciens, aki harmadiknak is ugyanazt kéri, de láthatóan a Pfizer iránt a legnagyobb a bizalom – mondta egy orvos, hozzátéve: Akik pedig eredendően is Pfizert kaptak, hallani sem akarnak másról, így nagy kérdés, lesz-e elegendő ebből a vakcinából, hiszen a kamaszokat is ezzel oltják.

Keresztoltások, avagy ezt kaphatod harmadiknak

  • AstraZenecával oltottak: Pfizer-, Moderna-, Sinopharm-vakcinát kaphatnak.
  • Janssent kapottak: Pfizer-, Moderna-, Sinopharm-vakcinát kaphatnak.
  • Modernával oltottak: Sinopharm-, Janssen-, AstraZeneca-vakcinát kaphatnak.
  • Pfizert kapottak: Sinopharm-, Janssen-, AstraZeneca-vakcinát kaphatnak.
  • Sinopharmmal oltottak: Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- vagy Janssen-vakcinát kaphatnak.
  • Szputnyik V-vel oltottak: Pfizer-, Moderna- vagy Sinopharm-vakcinát kaphatnak.

Az új variánsok miatt kell a harmadik oltás

A harmadik oltásra a covid újabb és újabb variációi miatt lehet szükség, ezzel megerősíthetjük a betegség elleni védelmünket. A harmadik oltást elsőként Magyarországon teszik lehetővé Európában. A regisztráció nem bonyolult, nem kell sehová sem menni, mindössze rákattintani az EESZT honlapjára. Ha valaki nem tudja kezelni az internetet, menjen el a háziorvosához és majd ő regisztrálja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Krizsán Csaba