Környezetvédelmi szempontból egyértelműen a legjobb döntés a vágott és minél nagyobb fa – erről ír posztjában Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, aki szerint a nem vásárlásnál és gyökeres fenyőnél is sokkal jobb ez a megoldás.

Megváltozott a jó válasz

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, egyetemi tanár részletes Facebook posztban fejti ki erről a véleményét. Eszerint „30 év kutatás és egyetemi tanítás után, valamint a világ változása alapján is más a helyes válasz erre, mint akár pár éve”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lokális klíma

Ezután részletesen is kifejti érveit a vágott karácsonyfa mellett, amelyek a tudomány legújabb eredményein alapulnak: Minél több karácsonyfát vásárlunk, annál nagyobb földterületből annál többen élnek meg Magyarországon olyan tevékenységből, ami alapvetően a természetet támogatja és élőhelyet biztosít, a lokális klímát szabályozza, a tárolt széndioxiddal a kibocsájtásainkat mérsékli, a biodiverzitást elősegíti, az aszályt csökkenti, a talajvizet tárolja és még sokáig sorolhatnám az előnyeit.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A legjobb, ami történhet

Mint írja, nem lesz ugyanaz a fenyőültetvény, mint egy ősbükkös, de minden más alternatíva, ami azon a földterületen történhetne gazdasági aktivitás szempontjából, biztosan sokkal rosszabb, márpedig karácsonyfa-ültetvények nem állami kézben lévő természetvédelmi területek helyén lesznek – írja a Telex. Ezek magánkézben lévő földterületeken vannak, amiből valamilyen profitot szeretnének termelni. Segítsünk, hogy minél több ilyenen legyen hosszú évekig burjánzó ‘erdő’, és ez legyen nyereséges nekik! – írta.

Évekig segítik a talajt

A talaj szempontjából szerinte fontosak a sok évig élő növények, tehát minden mezőgazdaságnál sokkal jobb egy fenyőültetvény a talaj és a klíma számára. Az is fontos szempont, hogy a gyökérzetével megfog és megtart rengeteg csapadékot, amit szárazság esetén kipárologtat, így termeli az új csapadékot.

Újakat ültetnek

Szerinte minél több ilyen fát veszünk, annál több gazdasági tevékenységre használt földterületet használnak majd olyan tevékenységre, ami visszaállítja az erodálódott talajainkat, ahol nő a biodiverzitás, ami segít a talajvíz tárolásában és klímaregulációban – „tehát ez az a kivételes eset, hogy sokkal jobb a nem vásárlásnál is! Tekintsük úgy, hogy minél több karácsonyfát veszünk, annál több fenyőfát fognak ültetni” – írja a posztban.

Nem környezettudatos a műfenyő

A műfenyők ezzel szemben nagyon problémásak, az okokat több pontban sorolja: nagy a nyomás a cégektől, akik az olajból való lassú kihátrálás miatt iszonyatos műanyaggyártó kapacitásokba fektettek, hogy minél több műanyag cuccot vásároljunk, mert a megsokszorozódott termelt műanyagot el akarják adni nekünk.

Mikroműanyag mindenhol

A műanyag nemcsak, hogy nem lebomló, nem újrafelhasználható hulladék -Himalájákat hagy a gyerekeinkre, de már használata alatt hihetetlen mennyiségben szennyezi a szervezetünket mikro-műanyagokkal. Az elmúlt két évtized műanyagfelhasználás-robbanása után már a vérünk, a placenta, még az anyatej is tele van már mikroműanyaggal, és ezek hormonzavaró hatásúak, pl. a férfiak spermaszáma ijesztően lecsökkent, de más szörnyű hormonális zavarokat is okoznak a műanyagokban lévő, a szervezetünkbe kerülő vegyszerek.

Belélegezzük

Egy karácsonyfa rengeteg műanyagot tartalmaz, és folyamatosan válnak le róla a mikroműanyag-darabok, amiket aztán belélegzünk, és így megnöveltük a szervezetünk mikroműanyag-terhelését.

Ez a baj a gyökeres fenyővel

A klímakutató szerint a gyökeres fenyő sem annyira ideális, mint amilyennek tűnik, hiszen „a gyökérrész kivételével egy rakás helyi talajt kiveszünk, eltávolítunk. A talaj évtizedekig, de inkább évszázadokig tart, amíg keletkezik, iszonyatosan nagy érték, rettenetesen sok természeti erőforrástól raboljuk ki azt a földet, ahonnan ezeket a fenyőket elhozzák.”

Újabb kártevők a kertünkben

És ha valóban minden gyökeresen vásárolt fát kiültetnek valahova és a folyamatban nem sok talaj veszik el, a klímakutató szerint egyáltalán nem biztos, hogy ez beválik majd a mi kertünkben. „Esetleg behurcolunk vele invazív fajokat, újabb kártevőket, amiknek nálunk nincs esetleg ellensége.” Ürge-Vorsatz Diána úgy véli, hogy ha védeni akarjuk a fákat, vegyünk fenntarthatóan működő ültetvényből – remélhetőleg az árus majd az igazat mondja, amikor megkérdezzük, hogy az övé olyan-e. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BPK