Úgy kapkodják el a bérlők az albérleteket az egyetemisták rohama előtt mintha nem lenne holnap. Bár az albérletpiaci főszezon csak pár nap múlva, a ponthatárhirdetéssel indul, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon jelentős élénkülés látható. 

Tavalyhoz képest

A kereslet április óta 7 százalékkal erősebb a tavalyinál, a kínálat pedig júniusban és júliusban kapott lendületet. Az élénkülésben szerepet játszik az albérletkeringő is. Több ezer bérleti szerződés a következő hetekben, hónapokban jár le és a tulajdonosok az országos és budapesti átlagos lakbérek növekedése miatt emelést terveznek. Erről tájékoztatták a bérlőket, akiknek egy része elkezdett keresni olcsóbb lakást magának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A ponthatárok

Általában a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után pörög fel igazán az albérletpiac, az idén azonban már jóval hamarabb elindult az élénkülés az ingatlan.com adatain alapuló legújabb elemzés szerint. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tavasz közepe óta erősödik mindkét oldal

Gyakorlatilag április óta fokozatosan erősödik az albérletpiac keresleti és kínálati oldala. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben. 

A kínálat

“A friss kínálat ehhez képest kicsit késve, május után kezdett jelentősebben bővülni, júniusban bő 5 százalékkal, július közepéig pedig több mint 7 százalékkal. Jelenleg közel 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők. Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest.” – mondta az idei trendeket ismertetve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Bérleti díj emelés

Sok bérlőnél a július-augusztus-szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket.

Albérletkeringő

“Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak.” – tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Az egyetemisták rohama előtt

Az, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac keresleti és kínálati oldala mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást.

Tudják a tulajok

A tulajdonosok pedig tudják, hogy a következő időszakban érdemes meghirdetni a kiadó lakásokat az ingatlanhirdetési portálokon, mert heteken belül indul az egyetemisták roham az albérletekért. Az élénkülő piacon így a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció