Ahogyan arról korábban beszámoltunk, vádat emelt az ügyészség a Debreceni Járásbíróságon a Hajdúdorogi Főegyházmegye egyik áldozópapja ellen. Az ügyet 2023 áprilisában a 444  tárta fel.  A görögkatolikus papot, Sz. atyát három gyerek is molesztálással vádolta. A pap főnöke, Kocsis Fülöp metropolita, hajdúdorogi érsek viszont még egy évvel ezelőtt is meg volt róla győződve, hogy minden vád koholt.

Rendszeresen zaklatta a lányokat

Most, a 444.hu által megszerzett vádirat szerint Sz. atya több mint tíz éven át szolgált hitoktatóként egyházi óvodákban, iskolákban, valamint két gyermekvédelmi központ lelki vezetője is volt. A vád szerint rendszeresen zaklatta a hozzá tartozó lakásotthonokban élő 12-16 éves kislányokat, és az áthelyezéseik után is folytatta a  bűncselekmények elkövetését, akár az iskolában is. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

9 éves kislányt zaklatott

A legfiatalabb áldozat 9 éves volt. A rendőrségi nyomozás végén február közepén történt meg a vádemelés, amely után a Hajdúdorogi Főegyházmegye közlemény adott ki arról, hogy ősszel már szolgálaton kívül helyezték Sz. atyát, és gyermekvédelmi képzéseket indítottak a papjaiknak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyermekek közt szolgált

A pap szervezetileg a Vatikán alá tartozó magyar görögkatolikus egyház központjában, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson szolgált lelkészként és hitoktatóként. Emellett két gyermekvédelmi központban is lelki vezetőként tevékenykedett, ahol kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorú tanítványaira támadt. A rendőrségi nyomozás eredményeként öt áldozatnál sikerült bizonyítani a nemi erőszak vagy nemi kényszerítés tényét, amelyeket a pap hatalmi pozícióját kihasználva követett el. Az esetek között több év is eltelhetett, de a vádirat szerint Sz. atya hasonló módszereket alkalmazott mind a zaklatások során.

Édességgel vásárolta meg a kislányt

A 9 éves kislány édesanyja megszólalt a Szabad Európának. „Fenyegette a gyerekemet, és megpróbálta elvarázsolni édességgel. Furcsálltam is, hogy állandóan édességgel jön haza az iskolából, kérdeztem is tőle: ezek honnan vannak? Nem merte elmondani, hogy az atya vette neki” – meséli Budai Alexandra. A vádirat szerint a pap otthagyott 5000 forintot a kisboltban, hogy a kislány abból vegyen bármit, amit szeretne.

Félbeszakította a misét

Az anya először nem hitt a lányának, de annak már fizikai tünetei voltak, így végül adott a szavára, és feljelentést tett. De itt nem állt meg: „Elmentem az egyik vasárnap misére, és ott prédikálás közben – Isten bocsássa meg nekem – félbeszakítottam az atyát, és hangosan kiabálva elmondtam ott a népnek a templomban a mise közben, hogy mit tett a lányommal. Ő meg próbálta védeni magát az emberek előtt, hogy én hazudok, ne higgyenek nekem, és persze mindenki Sz. atya mellé állt a templomban. Próbálta magát takarni, védeni, hogy ebből semmi nem igaz.”

2010-ben kezdődött

A vádirat részletezi a különböző eseteket, amelyek során Sz. atya próbálkozott a lányokkal, beleértve a megérintésüket, a vágyai kifejező tartalmú megjegyzéseket, valamint az online zaklatást is. Az első ismert próbálkozása a 2010-es éves elején történt, amikor egy 12-13 kislányt környékezett meg.

Simogatta a combját

Sz. atya rendkívül segítőkész, gondoskodó, szinte apáskodó volt a kiskorú sértettel. Mikor négyszemközt voltak, dicsérte, milyen szép szemű cigánylány, és többször arra kérte, előtte menjen fel az emeletre, hogy meg tudja nézni a formás fenekét. Köszönéskor mindig átölelte, magához húzta, megpuszilta a homlokát és az arcát is. A lakásotthonban lévő szobájában a kiskorú sértett mellé ült, próbálta a combját megfogni, ő azonban ezt nem engedte, és közölte a vádlottal, hogy ha nem hagyja abba, szól a lakásotthon vezetőjének.

A kollégiumba is követte

Amikor a lány elmúlt 14 éves, kollégiumba került, de a pap ide is követte: „felment a kiskorú sértett kollégiumi szobájába. Mikor négyszemközt voltak, dicsérte őt, beszélgetés közben az ágyon közel ült hozzá, úgy, hogy testéhez hozzáérjen. E közben több ízben megfogta a combját is, azonban [a lány] felszólította őt, hogy ne csinálja ezt, mert szól a nevelőnek” – derül ki a 444 által ismertetett vádiratból.

Fogdosta a melleit

A második lányt is éveken keresztül zaklatta, a pap a kiskorú sértett szobájában négyszemközt beszélgetett vele úgy, hogy mellé ült az ágyra, ölelgette, ruhán keresztül a combját, hátát, mellét simogatta. Később a combját belülről is simogatta, és pólója alá benyúlva a melleit is fogdosta, simogatta. Puszikat adott neki, próbálta őt megcsókolni, a sértett azonban ezt nem engedte. Úgy próbált szabadulni a helyzetből, hogy mindig kitalált valamit, például, hogy edzésre kell mennie.

Hittanórán is zaklatta a lányokat

A pap nem csak azokkal a lányokkal volt „közvetlen”, akik feljelentették, és szerepelnek sértettként a perben. Két másik lány arról mesélt, hogy a pap odaült melléjük a hittanórán, és arról sugdosott, milyen szépek, aztán ölelgette őket. Egy harmadik lányt énekversenyre készített fel a vádlott a saját családi házában, „ennek során gyakorlás, éneklés közben hozzá ért, megfogta a vállát, hasához nyúlt, azzal, hogy feszítse meg a rekeszizmát, miközben a haját, szemét dicsérte, az órák után megölelte őt. Gyakran mondogatta neki, hogy el szeretné vinni motorozni.

12 év fegyház

A papot nemi erőszak és nemi kényszerítés vádjával perlik, és a vád alapján 12 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, valamint véglegesen eltilthatják a kiskorúakkal való kapcsolatfelvételtől. A sértetteket képviselő ügyvéd a Szabad Európának azt mondta, hogy Sz. atya továbbra is tagad. A görögkatolikus egyház vezetése sem a 444-nek, sem a Szabad Európának nem nyilatkozott az ügyben. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Máriapócsi Görögkatolikus Templom