A hazai ingatlanpiacon nagyívű drágulásnak lehettünk tanúi az elmúlt évet tekintve. Ez az áremelkedés viszont nem csak országos szinten, hanem a vidéki városokban, falvakban is érezhető. A 2021. áprilisi adatai alapján az ingatlannet.hu megvizsgálta mire elég 30 millió forint, ha a fővárosban vagy az agglomeráció településein szeretnénk ingatlant venni.

Magasak a családi házak árai Budakeszin

A budakeszi lakóingatlanok statisztikája alapján eléggé a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha itt szeretnénk ingatlant vásárolni. Idén áprilisban az átlagos négyzetméter árak a családi házak esetében 713 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként. Ezzel az átlagos négyzetméter árral számolva 30 millió forintért Budakeszin még egy 45 négyzetméteres házat sem kapnánk.

Lakás még kijönne belőle

2021 második negyedévének kezdetén Budakeszin, az átlagos négyzetméter árakat tekintve a legolcsóbban a panel típusú lakások kerületek a kínálatba. Az eladó budakeszi lakások átlagára idén áprilisban 482 ezer Ft/m² volt, így esetükben 30 millióból átlagosan egy 62 négyzetméteres lakást lehetne venni.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nagyon keresik a családi házakat

A családi ház és a lakások között az idő előre haladtával még inkább nagyobb lesz a kínálati árkülönbség, hiszen a koronavírus és a kormány otthonteremtési programjának hatására egyre csak növekszik a családi házak iránti kereslet.

Hol éri meg családi házat venni?

A családi házakat tekintve jelentősen eltérő kínálati árakkal találkozhatunk Budapest környékén. A vizsgált települések közül legdrágábbnak a dunakeszi, budaörsi és szentendrei családi házak bizonyultak, ahol az idei év negyedik hónapjában egy ház négyzetméter ára átlagosan 600-640 ezer forint körül alakult. Így 30 millió forintból közel 50-56 m2-es alapterületű családi házat kaphattak azok, akik ezeken a településeken szerettek volna ingatlant vásárolni.

Menő Pilisvörösvár, Solymár és Biatorbágy

A főváros környékén a családi házak ingatlanpiaci versenyében, közép mezőnyben Pilisvörösvár, Solymár és Biatorbágy helyezkednek el. Áprilisban Pilisvörösváron 507 ezer Ft/m²-es, Solymáron 534 ezer Ft/m²-es, Biatorbágyon pedig 546 Ft/m²-es átlagáron lehetett hozzájutni a családi építésű házhoz. A 30 milliós keretösszegért így Pilisvörösváron 59 m2-es, Solymáron 56 m2-es, Biatorbágyon pedig 55 m2-es családi házat kínáltak eladásra a tulajdonosok.

Pomáz és Gödöllő már nem annyira divatos

A vizsgált települések családi házait nézve a legalacsonyabb átlagos négyzetméter árakat Pomáz és Gödöllő mutatják. Egy négyzetmétert Pomázon átlagosan 425 ezer forintért kínáltak idén áprilisban. Ennél közel 65 ezer forinttal magasabb átlagáron lehetett hozzájutni a gödöllői családi házak egyetlen négyzetméteréhez ugyan ebben a hónapban.

Egekbe szöktek az építőanyagok árai

A koranvírus egyre inkább a háttérbe szorul, ezért újra beindult a kínai gazdaság és európa is éledezni kezdett így hirtelen megnövekedett a kereslet az építőanyagok iránt. Ennek hatására nem csak hiány lépett fel az építőanyagokban, de az áraik is jócskán megemelkedtek.

Nincs könnyű helyzet

Hazánkban az építkezőknek így nem csak a munkaerő, hanem az építőanyag hiánnyal is szembesülniük kellet. Vannak olyan hőszigetelők melyeknek eladási árai négy hónap alatt szinte megduplázódtak, nem beszélve a vakolatról, festékekről vagy akár az ablakokról. Nincs könnyű helyzetben tehát az, akik most vág bele az építkezésbe vagy felújításba.

Kiemelt kép: Épülő lakások Madárhegyen – Fotó: BPK