Az automatizált öntözés egyre inkább divatba jön napjainkban, hiszen ezzel a módszerrel nagy terhet vehetünk le a vállunkról. Sokunkkal megesik ugyanis, hogy se időnk, se energiánk nincs a nap végén az olyan kötelező jellegű feladatokra, mint amilyen a locsolás. Egy profi öntözőrendszerrel azonban nem is kell emiatt aggódnunk.

Természetesen az ilyen rendszereknek is többféle típusa ismert. A következő cikkben most a csepegtető öntözést vesszük majd górcső alá. 

Tervezz és építs!

Egy öntözőrendszer kiépítése nem mással, mint a tökéletes tervvel kezdődik. Ezután pedig be kell szereznünk azokat a speciális alkatrészeket, amelyek működőképessé varázsolják majd a rendszert. AutomataÖntözőrendszer.com csepegtető öntözés kínálatában meg is találhatjuk ezeket a produktumokat. 

A terv elkészítéséhez tisztában kell lennünk néhány szemponttal. Fontos például, hogy milyen növényekhez van szükség automata locsolásra és azoknak milyen a vízigénye. Mekkora a terület mikroklímája? Mennyire számít a területrendezés és mit kell tennünk? Mekkora vízbázissal rendelkezünk, milyen minőségű vízzel tudunk majd öntözni? Ezek a kérdések mind-mind meghatározzák majd a folyamatot.

De az sem utolsó szempont, hogy mekkora a telek és milyen a talaj, mekkora rendszert szeretnénk kiépíteni, milyen irányba fektessük majd le a csöveket és tervbe van-e a későbbi bővítés. 

Így néz ki egy csepegtető öntözőrendszer

Kezdjük például a csepegtetőcsővel, amely a vizet szállítja a rendszerben, és segítségével könnyen megtervezhető az merev falú csőrendszer, amivel a vízadagolás kedvünkre szabályozható. Ezzel szemben a csepegtetőszalag már inkább egy lapos, üres és hosszú nejlonhoz hasonlítható.

A szalag esetében, egy csepegtető helyen csak egy lyuk található, viszont amikor csövekkel dolgozik a rendszer, egy ponton akár több, például 2-3 lyuk is van. A nyílások, illetve a csepegtetőtestek különféle távolságban helyezkednek el. 

A minőségi csövek, szalagok általában UV-álló anyagból készülnek, hogy hosszú távon hasznosíthassuk azokat. 

Egyéb kiegészítők a hibátlan öntözés szolgálatában 

A talaj vízmegtartó képessége befolyásolja a locsolás során használt termékek jellegét. A geotextília kiegészíti a talaj természetes vízmegtartó képességét. 

A szelepek a víz indításáért felelősek, így az egyes hidrológiai körök indítását is ezek látják el.

A szűrők a fizikai szennyeződések szűrését teszik lehetővé, ez különösen fontos a csepegtető öntözésben, nehogy az eltömődött csepegtetőtestek gátolják a víz útját. 

A csepegtetőtestek vagy csepegtetőgombák segítenek abban, hogy a víz a növény gyökérzónájába jusson, míg a vezérlőegység lesz az, ami minden folyamatot irányít. 

A rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű alkatrészeket vásároljunk, ami idővel garantáltan meg fog térülni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.