Engedélyezné a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását, valamint kitolná az üzletek zárását és a kijárási korlátozás kezdetét Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás. Közben az Európai Bizottság elnöke felszólította a brit AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalatot, hogy hiánytalanul szállítsanak le annyi oltást, mint amiben megállapodtak.

Oltási kártyával lehessen partizni

Soproni Tamás terézvárosi polgármester azt javasolja, hogy a beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is. A kerületvezető szerint véget kellene vetni az észszerűtlen korlátozásoknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Biztosan jó ötlet 7-kor bezárni az üzleteket?

Terézváros polgármestere így fogalmaz a közösségi oldalán: „A vírus megállítása az első, ebben egyetértünk. De álljunk meg egy pillanatra, és vessünk egy pillantást a járványügyi intézkedésekre: biztos, hogy konzekvensek? Biztosan jó ötlet 7 órakor bezárni az üzleteket, hogy soha nem látott tömegeket zsúfoljunk össze? – kérdezi a polgármester, majd így folytatja:

Magunknak teremtettük az apokalipszist

“Biztosan növelné az esetszámot, ha este 8 után lemehetnénk futni vagy akár sétálni a párunkkal, ezzel is óvva a mentális egészségünket? Biztosan többen betegednének meg, ha másoktól méterekre leülnénk egy teraszra, hogy megigyunk egy kávét? Az apokalipszis egyik fele – a vírus – magától jött, de a másikat magunknak teremtettük.” – írja a terézvárosi polgármester.

A polgármester javaslatai

Soproni Tamás javaslatokat is megfogalmaz: “Engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek, hogy kinyissák a teraszaikat. A beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is. Kezdődjön később a kijárási korlátozás, tartsanak tovább nyitva a boltok. Hadd sportoljanak vagy tegyenek egy egészségügyi sétát akár éjjel is az emberek.” – írta a kerület vezetője.

Beszélni kell róla

A terézvárosi polgármester a Magyar Narancsnak elmondta, nem szeretne abban a szerepben tetszelegni, hogy tudja a tökéletes megoldást. Viszont beszélni kell arról, kitolható-e a boltok nyitva tartása és az éjszakai kijárási korlátozás, vagy hogy lemehet-e valaki futni, vagy egy egészségügyi sétára este 8 után.

Elképesztő teher

“Mitől más a kutyasétáltatás, mint hogy valaki a párjával sétál? Milyen feltételekkel lehet használni a vendéglátóhelyek belső tereit? Mindenképpen beszélni kell arról, hogy elképesztő terhet teszünk az emberek vállára, szerintem ezt nem is lehet felmérni. Ebben a járványügyi szakembereknek fontos szerepe van, és remélem, hogy hallgat rájuk a kormány.” – fogalmazott a polgármester.

Probléma van a vakcinák szállításával

Közben az oltások miatt egyre feszültebb a helyzet az Unióban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn felszólította a a brit AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására, miután a cég gyártási problémákra hivatkozva jelentősen visszavágta az EU-ba szállítandó oltások mennyiségét.

60 százalékkal kevesebb vakcina

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyagellátmányt.

Hiába segítette az EU a céget, nem szállítanak elég vakcinát

Az EB szóvivője elmondta: a bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve. A bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt van Soproni Tamás eredeti posztja

Kiemelt kép: Soproni Tamás a 6. kerület polgármestere – Forrás: Facebook/Soproni Tamás