Nem csak a barátok és az egykori kollégák, hanem a színházat és a mozit jól ismerő emberek is megdöbbentek a hír hallatán: 68 éves korában elhunyt Andresz Kati, a magyar szinkron egyik legendás alakja. Pályatársai szerint a szakmától egy ideje visszavonuló művészt lelkileg nagyon megviselte édesanyja halála.

Sokkoló hír

Színésztársai fájó szívvel fogadták a sokkoló gyászhírt, Pásztor Erzsi ugyanis pár nappal ezelőtt még beszélt is Andresz Katival. A 68 esztendős művész haláláról nem adtak ki információt, az azonban kiderült, hogy az elhunyt színészt nagyon megviselte édesanyja halála. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Disszidált az édesapja

Az apja disszidált, amikor még gyerek volt, ketten maradtak az édesanyjával. Ez meghatározta az egész életét, hiszen az apja távozása után Andresz Kati csak az anyjára számíthatott. A szoros kötelék mindig is megmaradt közöttük, így amikor a Nemzeti Színház és a Katona József Színház egykori, színházi berkekben szinte legendaként szeretett súgója, Lejtényi Éva 2021 januárjában elment, lánya lelkében örökre megtört valami.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem feledik

„Miután Kati elvesztette az édesanyját, sajnos eléggé megroppant, teljesen összetört” – fogalmaztak a pályatársak. A művésznő végül hátat fordított a szakmának. A rajongók ennek ellenére nem feledik, a közösségi oldalakon egymást érik a részvétnyilvánítások és a kedves történetek.

„Borzasztóan kedves ember volt”

„Borzasztóan kedves ember volt, tele öniróniával, az a típus volt, akivel nagyon sokat lehetett röhögni, cukkolni egymást. Hamar rálátott a figura lényegére. Rengeteget dolgoztam vele, megszámlálhatatlanszor volt vagy a szeretőm, vagy a feleségem a szinkronban – emlékezett Forgács Gábor a Blikkben.

„Négyéves kora óta ismertem”

„Négyéves kora óta ismertem, amikor még a Nemzeti Színházban statisztált. Emlékszem, egyszer jöttek be a színházba a szüleivel, ő matrózruhában, lakkcipőben, fehér kesztyűben, fekete kis fru-fruval és pukedlivel köszönt. Tüneményes volt” – mondta Pásztor Erzsi, aki örökre megőrzi szívében az emlékét.

Kecskeméten kezdte pályafutását

Andresz Kati 1955-ben született Budapesten, 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1988 óta szabadfoglalkozású volt.

A Szomszédokban is feltűnt

Játszott a Lindában, a Szomszédokban, a Hurokban és az István, a királyban is. 2021-ben visszavonult, utolsó munkája a fekete komédiába oltott bűnügyi thriller, A meztelen egyediség volt ugyanabban az évben.

Jellegzetes hang

Andresz Katit nem csak a színpadról, hanem emlékezetes szinkronjairól is ismerte a nagyérdemű. Jellegzetes hangját számos filmben és sorozatban hallhattuk, pályafutása során olyan sztárokat szinkronizált, mint Anjelica Huston, Cher, Diane Keaton, Goldie Hawn, Kathleen Turner, Liza Minelli és Susan Sarandon, de a Rendőr Akadémia filmek Debbie Callahanjének (Leslie Easterbrook) is ő kölcsönözte a hangját, miként Molly Weasley-nek (Julie Walters) a Harry Potter szériában.

Egy lánya született

Férje Hunyadkürti István, akitől Hunyadkürti Éva nevű lánya, a HolyChicks zenekar énekese született, írta róla a Wikipédia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Andresz Kati. Fotó: Facebook