A városi csok jövő évi kivezetése, és a falusi csok 10-ről 15 millió forintra való emelése kapcsán felértékelődhet az a pár település, amely többé-kevésbé még Budapest vonzáskörzetében van, és elérhető az ingatlanpiacán a támogatás.

Kevés településen marad a csok

Június 22-én a szokásos Kormányinfó keretei között jelentette be Gulyás Gergely, egyebek mellett azt, hogy 2024. január 1-től kivezetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, és a továbbiakban csak a falusi csok lesz elérhető a vidéki életet választó családok számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyobb támogatás

A falusi CSOK esetében viszont jó hír, hogy egyrészt 5 millió forint erejéig megmarad az 5%-os Áfa-kedvezmény, illetve megemelik a támogatás keretösszegét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így számolják ki

A falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

Többször módosítottak már

Amikor az évek során egy-egy településen gyorsan nőtt a lélekszám, országosan több tucat le is került a listáról, de a bejelentett csok módosítás egyelőre nem változtatott a Pest megyei településlistán.

Ez a legközelebbi falusi csok település Budapesthez

A közelségi verseny győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont – írja a G7.

Ezek következnek

40 kilométeren belül további 5 település van, ez még mindig szűkös kínálat. Ide tartozik Úny, Sződ, Máriahalom, Szigetújfalu és Vácegres is. A G7 ábráján átható, hogy a lehetőségek igazán csak akkor nyílnak meg, ha legalább 50 kilométerig nézünk, ekkor összesen már 27 településből lehet választani. A legtávolabb Jászkarajenő van, 105 kilométerre, Pest megyében ez a fővárostól legtávolabbi település, ahol a csok még igényelhető.

Így néz ki a piac

Az Ingatlan.com adataiból kiderül, hogy Budapesten a júniusban eladásra váró majdnem négyezer, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi ház átlagára 175 millió forint volt. Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában.

Két szélsőség

Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal. Az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak. A jelenlegi szabályok szerint ráadásul több tucat falusi CSOK-os település van Pest vármegyében, ahol még alacsonyabbak az árak.

46 milliós átlagár

A budapesti falusi CSOK-os agglomerációban 46 millió forintos átlagáron hirdetik eladásra a kertes házakat. Igaz, itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb, mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők – írja a Money.hu.

Így lehet spórolni

A kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció