Az emberiség éves szinten mintegy százmillió egyszer használatos műanyag poharat hajít el. Jellemzően egyszer, legfeljebb kétszer iszunk belőlük, utána a kukában landolnak. Ahhoz viszont, hogy lebomoljanak, 450 évre van szükség.

A világot elárasztották a műanyag tányérok, poharak és evőeszközök, és akkor a nejlonzacskókról még nem is beszéltünk. Aki szeretne környezettudatosabb életmódot folytatni és megóvni a bolygót a felesleges szeméttől, annak érdemes alternatív megoldásokban gondolkodnia. Szerencsére a Kert és Otthonbolt konyhai eszközei között rengeteg környezetbarát termék található, amelyekkel kiválthatók a felsorolt környezetszennyező, eldobható műanyag holmik.

Mivel helyettesíthető a műanyag szívószál?

Egyetlen személy évente átlagosan száz műanyag szívószálat használt el azt megelőzően, hogy számos országban már nem lehet újonnan ilyen termékeket gyártani. Ezek helyett használhatunk bambuszból vagy papírból készült szívószálakat is, amelyek megújuló alapanyagokból készülnek, és nem is kell közel fél évezred a lebomlásukhoz.

A műanyag tányérok alternatívái

Sokak számára fejtörést okozhat, hogy a műanyag tányérok mivel válthatók ki. Legyen szó akár egy nagyobb fesztiválról, akár egy családi vagy baráti összejövetelről, használhatunk papírból készült tányérokat is. Ezek kitűnően alkalmasak arra, hogy elfogyasszunk róluk egy szendvicset, süteményt vagy grillezett ételt. Levesekhez, szaftos ételekhez jó választás lehet egy préselt pálmalevélből készült termék.

Mit lehet használni műanyag evőeszközök helyett?

Már régóta lehet kapni az üzletekben és az online áruházakban, így a Kert és Otthonbolt kínálatában is fa evőeszközöket, amelyek éppen olyan jól, vagy akár még jobban is képesek ellátni a feladatukat, mint a műanyagból készült változatok.

Jó hír azonban, hogy ezek sokkal hamarabb lebomlanak, és nem kell feltétlenül eldobni őket egyetlen használatot követően. Ha rögtön az étkezés után elmossuk őket, akkor akár tíz alkalommal is étkezhetünk a jobb minőségű változatokkal. Egyaránt biztonságosan lehet velük fogyasztani hideg vagy éppen meleg ételeket.

Milyen ökopoharak léteznek?

Műanyag poharakat idehaza ma már nagyon nehéz beszerezni a fent ecsetelt okokból kifolyólag. Sok rendezvényen visszaváltható poharakat adnak, de megoldást jelenthet a papírpoharak használata is, amelyek méhviasszal vannak kezelve. Ennek köszönhetően vízállóak, és akár jeges italt vagy forró kávét, teát is lehet belőlük szürcsölni.

Alternatívák a műanyag zacskók helyett

A pékárukat, zöldségeket régen mindenki rutinszerűen nejlonzacskókba tette, de volt idő, amikor egyes üzletek ingyen vagy fillérekért kínálták a nagyobb méretű műanyag bevásárlószatyrokat. Most már jellemzően mindegyikért fizetni kell, sok áruházban pedig csak biológiai úton lebomló zacskókat lehet vásárolni. Célszerű lehet azonban ezek helyett is inkább egy stílusos, környezetbarát táskát vásárolni, ami többször használható.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a kertesotthonbolt.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.