A kényelmes alvás előfeltétele sok egyéb mellett a kényelmes matrac. Az ideális ágymatrac megfelelő vastagságú, kellően van tartása, ugyanakkor puha. Manapság egy jó minőségű matrac beszerzése nem olcsó, ezért nagyon fontos, hogy megvédjük az esetleges nedvességtől.

Vízhatlan lepedő, matracvédő, gumilepedő 

A gyermekgondozásban és az otthoni betegápolásban jutnak főszerephez a különböző vízhatlan lepedők, matracvédők és gumilepedők. Az Értéksziget webáruházában számos fajtát találhatunk, sokféle méretben.

Anyagukat tekintve négy különböző termékkategóriát különböztetünk meg: PVC (műanyag), gumi, impregnált frottír, impregnált pamut. Ezek mindegyike alkalmas arra, hogy távol tartsa a nedvességet a matractól, azonban más tekintetben eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az egészségügyben inkább a PVC és a gumilepedők terjedtek el, mert ezeket lehet könnyen sterilizálni, míg az otthoni ápolásban az impregnált frottírból és az impregnált pamutból gyártott lepedőket használják.

Ennek oka, hogy ezek nemcsak a nedvességet tartják vissza, de emellett áteresztik a levegőt. A tapintásuk puha, anyaguk antiallergén, ezért a legkevésbé irritálják a bőr felületét. 

Rögzítési technikák

Mivel az ilyen termékek fő célja a matrac megvédése, lényeges, hogy azt gyűrődésmentesen lehessen a matracra rögzíteni. Mivel az ember alvás közben mozog, a rögzítésnek köszönhetően a lepedőnek továbbra is fix helyzetben kell maradnia.

Ennek megoldására többfajta rögzítéssel rendelkező lepedőt gyártanak:

  • Harántlepedő – keresztbe tesszük az ágyon, itt nincs rögzítés.
  • Gumifüles – sarokpántos, vagyis 4 gumifül helyezkedik el a lepedő négy sarkán, ezzel rögzítünk.
  • Körgumis – matrac aljára rögzíthető a lepedő, végig körbe gumival, de tudni kell, hogy a gumit tartó oldalszegély sehol sem vízálló.

Léteznek olyan matracvédő termékek is, melyek teljes egészében beborítják a matracot. Tulajdonképpen egy cipzárral ellátott vízhatlan csomagolással védjük meg ebben az esetben a betétet. 

Speciális termékek

A különleges célú lepedők olyan házi betegápolási eszközök, melyek ha jól használjuk őket, hatalmas szabadságot adnak a betegnek, és megkönnyítik az ápoló személyzet munkáját.

A fekvőbeteg-ápolás legnehezebb feladata, a gyakran magatehetetlen beteg mozgatása. Ennek megkönnyítése érdekében fejlesztették ki a kifejezetten betegmozgatáshoz használható lepedőket, amelyek segítségével egyszerűbb megemelni, megfordítani azokat az ápoltakat, akik önállóan erre nem lennének képesek.

A csúsztatásra alkalmas lepedőket viszont akár önállóan, a rehabilitáció során is használatba lehet venni. Így könnyebbé válik az átszállás az ágyból a kerekesszékbe vagy egyik felületről a másikra.

A megfelelő lepedő megtalálása és megvásárlása nem csak a tisztaságot, hanem a kényelmet és az önállóságot is segítheti.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: erteksziget.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.