Hernádi Zsolt korlátozná a rezsicsökkentést, viszont nem részletezte, hogy szerinte pontosan kiket kellene, hogy ez érintsen. Közben Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy továbbra is marad a megszokott formában a rezsicsökkentés.

Ne mindenkinek legyen

Van létjogosultsága annak, hogy a lakosság kap támogatást, de nem lehet, hogy ez mindenkire érvényes legyen – jelentette ki a Mol vezérigazgatója. Fontosnak tartom, hogy a rezsicsökkentés kedvezményezettjei valóban a ténylegesen rászorulók legyenek, és a lakosságnak egy részének igenis szüksége van támogatásra – idézi a Mol-csoport vezetőjét az Infostart, aki a Mathias Corvinus Collegium által szervezett egyik pódiumbeszélgetésen vett részt a napokban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Módosítási tervek jelentek meg

Az elmúlt napokban felmerült, hogy az áram árához is hozzányúlhat a kormány. Egy Európai Bizottságnak benyújtott tervezet szerint olyan reformot tervez a magyar kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tudatos fogyasztók

Ennek pedig összeségében nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja, hanem az, hogy az emberek fogyasztói tudatosságát növeljék, és arra motiválják őket, hogy a piacot figyelve akkor vegyenek áramot, amikor az olcsóbb – írja a Haszon.hu.

Gázt is módosítanák

Közben a magyar kormánynál már folyamatban van egy olyan rezsicsökkentést átalakító terv, amely által kevesebbe kerülhet a fix áron felüli gázvásárlás. Jelenleg az 5 évvel korábbi, 2018-as áraknak felel meg a gáz ára a holland tőzsdén.

Így lehetne olcsóbb

Ez szám szerint 25-27 euro, azaz 10 000 forint/megawattóra. A hosszabb távú szerződések elszámolási ára nagyjából ez a 27 euró lehet, ami köbméterenként 37-38 eurócentet jelent, magyarul ez 150 forint alatti érték. Ha ehhez hozzátoldjuk a nagy-, és kiskereskedői árrést, áfát, egyéb költségeket, a fogyasztói ár 250 forint körüli lehet, ami a most fizetendő ár harmada a napi.hu számításai szerint.

Egyelőre marad minden

A kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdődő rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Fontos az átlagfogyasztás

Németh Szilárd szerint az ehhez szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában. A politikus emlékeztetett arra: egy évvel ezelőtt döntött arról a magyar kormány, hogy mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

Maradtak a határok

Ez a gáz esetében 1729 köbméter/év, az áram esetében pedig 2523 kilowattóra/év. Az áram esetében a háztartások 78 százaléka, a gáz esetében pedig a háztartások 85 százaléka esik ebbe a kategóriába – tette hozzá.

Olcsó az energia itthon

Szerinte a döntés eredményeként az Eurostat adatai alapján az egész Európai Unióban továbbra is Magyarországon jutnak a legolcsóbban az energiához az emberek. Vásárlóerő paritáson pedig csak a luxemburgiak és a belgák pénztárcáját terheli meg kevésbé a rezsi kifizetése.

Mások többet fizetnek

Vagyis olyan országokban, mint Hollandia, Írország, Németország vagy Svédország, az embereknek a jövedelmükhöz képest többet kell fizetniük a háztartási energiáért, mint a magyaroknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció