Gulyás Gergely elmondta, hogy Európában mindenhol rendkívül nehéz az energiahelyzet, Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdessen. A háború és a szankciók miatt Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, és még nem látszik a vége. Módosítják a rezsicsökkentést, aki átlag felett fogyaszt, piaci árat fog fizetni.

Nem lesz elég gáz

Gulyás Gergely szerint Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra, a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, hét pontból álló tervet fogadtak el, augusztusban lép életbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mérsékelni kell

Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és ára már csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megvannak a határértékek is

Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowatt/hó, földgáznál 144 köbméter/hó, ezeket a szinteket fogják nézni a számlák kiállításánál. Németh Szilárd a Kormányinfón arról beszélt, hogy egy átlagfogyasztó rezsivédetten 7750 Ft-ot fizet az áramért. de ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ugyanez piaci áron 50,833 Ft lenne. A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15,833 Ft szemben a piaci árral, amely 131,441 Ft lenne.

Kedvezményt kapnak a családok

A rezsivédelem, a rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamos-energiafogyasztót jelent és 3 és fél millió gázfogyasztót. A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a 3 gyerekes családoknak magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs meg, a gáznál ez megmarad – tette hozzá Németh Szilárd.

Terv az energiaválság kezelésére

Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.

Új gázkészletek

Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.

Kiviteli tilalom

Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.

Lignit

Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignit-kitermelést.

Újraindul az erőmű

A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.

Tovább marad a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.

Cél, hogy legyen elegendő gáz

Gulyás Gergely elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy legyen elegendő gáz télen. Ehhez arra van szükség, hogy a szállítások továbbra is folyamatosak legyenek, ebben egyelőre csak jó híreik vannak. A tárolókat pedig a lehető legnagyobb mértékben fel kell tölteni. A miniszter szerint az tény, hogy pazarlást sehol nem lehet megengedni, keresni kell az alternatív lehetőségeket.

Csökkenteni kell a fogyasztást

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy miért nem a jövedelmi szinthez kötik a rezsicsökkentést, elmondta: Európában energiahiány van, nem az a kérdés, hogy ki mennyit tudna fizetni, az energiafelhasználás csökkentését kell elérni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely