A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett – jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.

Nem elég a magyar piaci igények kielégítéséhez

Bacsa György hozzátette, a Mol teljes kapacitása nem elég a magyar piaci igények kielégítéséhez, ehhez mintegy 30 százalék import is kell, és a jelenlegi kereslet mellett a logisztikai túlterheltség feloldásához arra is szükség van, hogy a többi kiskereskedelmi és nagykereskedelmi partner aktivitása is erősödjön – írja az MTI. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon nagy a kereslet

Az elmúlt héten a benzin kereslete kétszerese, a dízelé másfélszerese volt a tavalyinak, a napi kiskereskedelmi kiszállítási igény 30 százalékkal meghaladta a teljes logisztikai napi kapacitást, miközben az import jelentősen visszaesett. “Jelenleg azzal küzdünk, hogy nem érjük utol magunkat, ma már szinte az összes kutunkat érinti az, hogy valamelyik termék leürül. Körülbelül 70 kutunk, a teljes hálózat egynegyede, pedig teljesen leürült” – mondta.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hol lehet tankolni?

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, péntek óta kígyózó sorokban várakoznak az autósok a tankolásra. Sok benzinkúton az ársapkás üzemanyag vagy nincs készleten, vagy csak igen korlátozott mennyiségben kapható, és a drágább üzemanyag esetében is ugyanaz a helyzet. A Budapest környékének lakossági csoportjaiban napok óta mindenki azt kérdezi, hol lehet tankolni?

Üzemanyaghiány

Harmadik hete nem szállít a MOL üzemanyagot a kiskutaknak. Emiatt a településeken több töltőállomás is bezárt. Néhány napja, a nagyobb kutakon is ellátási zavarok vannak, olyannyira, hogy több benzinkúton egyáltalán nem lehet üzemanyagot kapni.

500 kút érintett

A kiskutaknak februártól kellett átszerződniük a Molhoz, ugyanis a korábbi nagykereskedőik nem szolgálták ki őket onnantól, hogy a kormány ársapkássá tette a nagykerárat is. Emiatt mintegy 260 vállalkozás kötött ellátási szerződést a Mollal, így nagyjából 500 kutat érint közvetlenül, hogy harmadik hete nem kapnak üzemanyagot a Moltól.

Mindenki erről beszél

Péntek óta a Budapest környéki települések lakossági csoportjaiban is vezető téma az üzemanyaghiány. A helyiek másról sem beszélnek, mint hogy melyik kúton lehet tankolni, már az sem számít, hogy korlátozott mennyiségben, csak jussanak már benzinhez vagy dízelhez.

Komoly a helyzet

Elég komollyá fokozódtak az üzemanyag-ellátási problémák – mondta a 24.hu portálnak a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdosó Eszter. Azzal ugyanis, hogy a kiskutak már harmadik hete nem kapnak üzemanyagot a Moltól, a forgalom átterelődött a nagy kutakra.

Beindult a pánikvásárlás

A Mol szerint beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, majd az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is – írta a Telex. Tapasztalataik szerint furcsa dominóhatás alakult ki Budapesten: azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merülnek ki a készletek.

Folyamatosan úton vannak a tartálykocsik

A Mol a Telex kérdésére azt válaszolta: a töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig szintén dolgoznak, és a terveknek megfelelően haladnak.

Nincs tutitipp

Nem lehet most tuti tippet adni arra, hol tud valaki biztosan tankolni, olyan kút is lefogyhat, ahol eddig folyamatosan biztosított volt az ellátás. Ahol a közelben máshol sehol nincs üzemanyag, ott előbb-utóbb azon a kúton is elfogy, amelyiken eddig mindig lehetett kapni, ha mindenki hozzájuk megy. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: hétfő délután a budakeszi MOL kúton ennyien akartak tankolni – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu