A Budapesti 6. és 7. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben, aki 2019 júniusában a Blaha Lujza térnél lévő egyik zebránál ittasan, a piros lámpa ellenére lépett le az úttestre. Ennek következtében egy, a megengedett sebességet túllépő motoros elütötte, aki több mint egy évvel később, a balesettel okozati összefüggésben életét vesztette.

Piros jelzés a zebránál

A vádirat szerint a vádlott 2019. június 25-én éjjel ittasan gyalogolt a Blaha Lujza tér villamosmegállójánál lévő járdasziget felé. A járdaszigetnél lévő, közlekedési lámpával ellátott gyalogátkelőhelyen akart átmenni az úttesten. A gyalogosokra vonatkozó közlekedési lámpa ekkor piros jelzést mutatott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyorsan jött a motoros

Ugyanebben az időben a József körúton, a Rákóczi út felől érkezett egy motoros, aki a számára irányadó zöld lámpán haladt át, ám az ott megengedett, 50 kilométeres sebességet jelentősen meghaladva, körülbelül 93 km/órás sebességgel hajtott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Úttestre lépett, elütötték

A vádlott, vélhetően az ittasságából eredő figyelmetlensége miatt a közlekedési lámpa piros jelzése ellenére, megállás és körültekintés nélkül lépett le az úttestre.

Elkerülhetetlen volt az ütközés

A neki jobbról érkező motoros észlelte a zebrán szabálytalanul átkelő férfit, de már sem fékezéssel, sem elkormányzással nem tudta elkerülni a balesetet.

Egy évvel később meghalt

A baleset során a gyalogos súlyos, több hónap alatt gyógyuló, részben maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. A balesetben a motorosnak olyan súlyos sérülései keletkeztek, hogy a folyamatos kórházi kezelés ellenére – több mint egy évvel később az életét vesztette.

Szabályt szegtek

A baleset és azzal összefüggésben a motoros halála azért következett be, mert a gyalogos közlekedési szabályt szegett azzal, hogy a piros lámpa ellenére lépett az úttestre. Más kérdés, hogy ha a motoros a megengedett sebességgel közlekedett volna, úgy valószínűleg még az ütközés helye előtt meg tudott volna állni.

Videón baleset pillanatai

Forrás: Ügyészség

Fogházbüntetést kérnek

Az ügyészség a gyalogost gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, amiért vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.

Megszüntették az eljárást

A motorossal szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárást – az elkövető halála okán – megszüntették. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció