Hatalmas elismerés! Karikó Katalin és Drew Weismann kapták idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A kutatók a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

Karikó Katalin Nobel-díjat kap!

Karikó Katalin és Drew Weismann kapták idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – olvasható a kitüntetés hivatalos X (korábban Twitter) oldalán. Mint írják, a kutatók a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal érdemelték ki az elismerést. A díjakat, amelyek mellé 10 millió svéd korona (375 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több bejelentés várható még

A hét folyamán a többi Nobel-díj nyertesét is ismertetik majd: kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi Nobel-díjak, pénteken pedig a Nobel-békedíj győzteseit jelentik be. Október 9-én aztán a közgazdasági Nobel-emlékérme kitüntetettjére is fény derül.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Semmelweis Budapest Award

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról tavaly novemberben, hogy Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóprofesszora átvette a Semmelweis Budapest Award elismerést Budapesten. Az Amerikai Egyesült Államokban élő biológusnak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora adta át a kitüntetést.

Emberek millióinak az életét mentette meg

„Karikó Katalin felfedezésével emberek millióinak életét menthette meg, és neki köszönhető az is, hogy ma már egy biztonságosabb világban élhetünk, hiszen van fegyverünk a pandémiát okozó Covid-19 vírussal szemben, mely a későbbiekben, akár egy következő pandémiában sokkal gyorsabban bevethető” – emelte ki köszöntőjében Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, hozzátéve, hogy Karikó Katalin méltón csatlakozik a Semmelweis Budapest Award eddigi kitüntetettjeihez, köztük Roska Botond neurobiológushoz és Gloviczki Péter érsebészhez.  

mRNS vakcinák

Mint mondta, az mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató eredménye páratlanul rövid idő alatt, páratlanul sokaknak a legtöbbet adta: gyógyírt a bajban, a védekezés képességét, az egészség, az élet védelmét.

Gyógyítás a jövőben

Kiemelte azt is, hogy a Karikó Katalin és kollégái által kidolgozott technológiával nemcsak a vírusok ellen, hanem egy sor más betegség – onkológiai vagy szívbetegség – esetében is hatékonyan lehet küzdeni. Ez pedig „eddig beláthatatlan távlatokat nyithat a jövőben a gyógyításban”.

Méltatták

Ferdinandy Péter, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese méltatásában kitért arra, hogy Karikó Katalinhoz több mRNS-technológiához kapcsolódó szabadalom is kötődik. Karikó támogatásával tanítványa, Pardi Norbert évek óta együttműködést tart fenn a Semmelweis Egyetemen Jakus Zoltán kutatócsoportjával. A közelmúltban egy nyirokérnövekedési faktor kifejezésén keresztül indukáltak szervspecifikus nyirokérnövekedést, és visszafordították a kísérletes nyiroködémát – számolt be a rektorhelyettes.

Számos díjat kapott már

A számos díjjal elismert Karikó Katalin a díj átvételét követően Egy biológus gondolatai a kutatásról címmel tartott tudományos előadást az mRNS-technológiáról, annak 1961-es felfedezésétől a Covid-vakcina kifejlesztéséig. Az előadás után újságíróknak nyilatkozva a BioNTech alelnöki pozíciójáról való leköszönését azzal indokolta, hogy a cégvezetés mellett nem jutott elég ideje arra, hogy elmerüljön a tudományban.

Lépést tartani a tudománnyal

Elmondta, hogy szeretne lépést tartani a tudománnyal, ehhez azonban több időre van szüksége. Nem szakadt meg teljesen a kapcsolata a céggel, munkacsoportjával még mindig együtt dolgozik. Karikó Katalin újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy vizsgálják az mRNS-technológia alkalmazhatóságát a daganatos megbetegedések kezelésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karikó Katalin. Fotó: archív