Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán jelentette be a szomorú hírt. Elhunyt Turi-Kovács Béla, aki 1998 óta dolgozott parlamenti képviselőként. 87 évesen, a szerettei körében érte a politikust a halál.

Tegnap este örökre megpihent

Turi-Kovács Béla november 3-án, szerettei körében elhunyt, tudatta követőivel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Ő volt a parlament korelnöke, aki 1998 óta ténykedett parlamenti képviselőként. 2014 óta volt az Országgyűlés legidősebb tagja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Részt vett a forradalomban

Miután az 1956-os forradalomban részt vett, ügyvédként dolgozott. A kisgazda valamint a poglári mozgalmakat a szívén viselte. Politikai közösségeinek meghatározó alakjaként tartották számon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pótolhatatlan veszteség

“Tudása és élettapasztalata pótolhatatlan veszteség képviselőcsoportunk számára” – írta Kocsis Máté. “Isten veled, Béla bátyánk!” – zárta gondolatait.

Kocsis Máté posztja

Környezetvédelmi miniszter is volt

Több mint egy éven át a Magyar Köztársaság környezetvédelmi minisztereként dolgozott Turi-Kovács Béla. 2000. december 1-jén kezdte meg hivatali idejét, ami 2002. május 26-án ért véget. Utódja Kóródi Mária lett.

Megpróbáltatásokkal teli élete volt

Turi-Kovács Béla az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára járt. A forradalomban vállalt szerepe miatt kizárták onnan, végül 1959-ben mégis lediplomázott. Dolgozott a Vízműveknél segédmunkásként, majd úszómesterként is, mielőtt 1963-tól ügyvéd lett Szentendrén.

Fontos volt számára Szentendre

1985 valamint 1990 között Szentendrén a városi tanács tagja volt. Ezt követően 1994-ig önkormányzati képviselőként dolgozott. A Független Kisgazda Pártba 1956-ban lépett be, 1994 után ismét tagjává vált. 1988 és 1990 között az MDF tagja volt.

Így került az Országgyűlésbe

1998-ban a FKgP Pest megyei listáján került be az Országgyűlésbe. A pártnak 1996-ban a Pest megyei elnöke, 1998-tól pedig az országos főtitkár-helyettese lett. 2000-ben kinevezték környezetvédelmi miniszternek, miután Ligetvári Ferenc lemondott.

Kizárták a kisgazdák közül

2001-ben, a kisgazdák második pártszakadása alkalmával kizárták a pártból. Ezt követően megalapította a Kisgazda Polgári Egyesületetet, és az elnöke lett. A Fidesszel választási megállapodást kötött, és 2002-ben a párt országos listájáról ismét bekerült az Országgyűlésbe. Ez történt vele 2006-ban is.

Később is az Országgyűlés tagja maradt

2010-ben a Fidesz Pest megyei területi listájáról szerzett országgyűlési mandátumot. Négy évvel később a Fidesz és a KDNP közös országos listájáról jutott a parlamentbe, amit megismételt 2018-ban és 2022-ben is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a parlament épülete – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu