A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Szárliget és Biatorbágy közötti szakaszának felújítása október 27-én új fázisához érkezik. Ekkortól a munkálatok egyidejűleg érintik mindkét vágányt, ezért három héten keresztül, november 17-ig teljesen szünetelni fog a vonatközlekedés Biatorbágy–Szárliget, illetve Tatabánya, éjszakánként pedig Szárliget és Budaörs között. Ezeken a szakaszokon kizárólag pótlóbuszok szállítják majd az utasokat.

Teljes vágányzár

A győri fővonal szeptember 18-án elkezdett felújítása október 27-én új szakaszához érkezik, ezért november 17-ig szünetel a vonatközlekedés Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Szárliget és Budaörs között. Mindez a jelenlegi közlekedési rendnél is több változást hoz az utazásokban. A most még teljes útvonalon közlekedő nemzetközi járatok, valamint az érintett reggeli és esti személyvonatok sem közlekedhetnek a teljes lezárás idején. Helyettük kizárólag pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hosszabb eljutási idő

A hosszabb közúti menetidők miatt a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak 45-60 perccel, az elővárosban utazóknak 10-30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolni. A tehervonatok terelt útvonalon való közlekedésének biztosítása érdekében Székesfehérvár és Komárom között pótlóbuszok közlekednek ebben az időszakban.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Kétszer annyi pótlóbusz

A jelenlegi, első ütemhez viszonyítva kétszer annyi pótlóbusz áll forgalomba a teljes lezárás idejére, összehangolták a buszok menetrendjét, útvonalát, mennyiségét az utazási szokásokkal, valamint a korlátozásokhoz mérten átalakított vonatforgalommal. Szükség esetén az első napokat követően beavatkoznak az utasok számára kedvezőbb eljutás biztosítása érdekében.

InterCity: Tatabánya, végállomás

A soproni IC-k és a szombathelyi Savaria IC-k, valamint a Szentgotthárd érintésével közlekedő Dráva és Mura InterCity-k, a nemzetközi EuroCity és Railjet vonatok csak Tatabányáig közlekednek, onnan eredeti alapmenetrendjük szerint fordulnak vissza Győr, illetve Hegyeshalom felé.

A nemzetközi helyzet

A Railjet xpress, az EuroCity vonatok Tatabányáig közlekednek és onnan fordulnak vissza Győr, Hegyeshalom, Bécs, illetve Szombathely, Szentgotthárd felé. A Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld között óránként FLIRT motorvonatok közlekednek G12-es jelzéssel, így közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a távolsági és nemzetközi vonatok pótlóbuszaihoz. A távolsági vonatok pótlóbuszai Budapest-Kelenföld és Tatabánya között egész nap kb. 30 percenként közlekednek. Budapest és Bécs között így az eljutási idő kb. 50-60 perccel növekszik.

A pótlóbuszok

A pótlóbuszok hajnaltól késő éjszakáig az elővárosi vonatok helyett Tatabánya és Biatorbágy, éjszaka (0:15 és 4:15 között) pedig Tatabánya és Budaörs között, a távolsági és nemzetközi vonatok helyett pedig egész nap Tatabánya és Budapest-Kelenföld (Etele tér, BKK éjszakai buszmegálló) között közlekednek mindkét irányban. Tatabányán csatlakozást biztosítanak az S10-es, a távolsági és nemzetközi vonatokhoz.

Elővárosi vonatok helyett

Az S10-es vonatok a Déli pályaudvar és Biatorbágy között, valamint Hegyeshalom, Győr felől Szárligetig, illetve az S12-esek Oroszlány felől Tatabányáig közlekednek. A köztes szakaszon pótlóbuszok járnak. Az eltérő utasforgalmi igényekhez és szokásokhoz igazodva többféle pótlóbusz-viszonylat segíti a közlekedést. A személyvonatokkal és a pótlóbuszokkal 30 perces sűrűséggel biztosítják az eljutást a Déli pályaudvar—Biatorbágy, Bicske és Tatabánya viszonylatban biatorbágyi átszállással.

A Keletiből Kelenföldre

A Keleti pályaudvarról Budapest-Kelenföldre 5:40-től 0:40-ig, Kelenföldről a Keletibe 6:04-től 1:04-ig óránként indulnak G12-es vonatok, így közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a távolsági és nemzetközi vonatok pótlóbuszaihoz.

Ez a javaslat

A fővárosból Tatabányára, illetve azon túl, Győr, Sopron vagy Szombathely felé utazóknak javasolják, hogy a Budapest-Kelenföld állomásról induló gyorsjáratú IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe a több helyen megálló pótlóbuszok helyett. A pótlóbuszok Tatabányán a Jedlik Ányos utcából indulnak, mely néhány perces sétával érhető el. A Budapest felől érkező buszok leszállóhelye a Győri úton van. A buszok és a vonatok között jellemzően 10 perc átszállás áll rendelkezésre.

Székesfehérvár-Komárom vonal

A győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán végzett pályafelújítás miatt a tehervonatok forgalmát a Székesfehérvár–Komárom vonalra lehet elterelni, ezért a személyszállító vonatok közlekedését átmenetileg nem tudják biztosítani. Emiatt október 27-től november 17-ig Székesfehérvár és Komárom között pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezért ezen a vonalon ugyancsak hosszabb eljutási időre kell számítani. További információk a Mávcsoport internetes oldalán találhatók.

Mindent elkövetnek

„A MÁV-VOLÁN-csoport mindent elkövet azért, hogy az ideiglenes közlekedési rend a lehető legjobban alkalmazkodjon a helyzethez: az eddigihez képest kétszer annyi autóbuszt állítunk szolgálatba, amelyek menetrendjét, útvonalát és mennyiségét összehangoljuk az utasigényekkel” – írta a társaság. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció