Hivatalosan is helyettesítheti az applikáció a védettségi igazolványt, derült a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Alternatív megoldás

E szerint a szombattól életbe lépő alternatív megoldás azok számára nyújthat segítséget, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltásukat, de nem érkezett még meg a védettséget igazoló plasztikkártyájuk. Ebben az esetben ugyanis az applikáció tudja helyettesíteni a fizikális kártyát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak az oltottak számára nyújt lehetőséget

A rendelet értelmében a vendéglátó egységek érvényesnek tekinthetik az applikációban szereplő adatokat, azonban, az, hogy a betegségen is átestünk továbbra is csak a kártyával igazolható. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha valaki azért kapott védettségi kártyát, mert koronavírusos volt, az a továbbiakban sem válthatja ki azt az applikációval.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Kérhetik az igazolványt is

Fontos, hogy akárhová bemegyünk a dolgozók kérhetik az igazolvány bemutatását, jogosultak ennek ellenőrzésére, ám a kártyán és az applikációban szereplő adatokat nem rögzíthetik.

Ezt mondja az MTÜ

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a rendelet megjelenését követően jelezte, hogy a döntés nagyon fontos volt, mert így mostantól annak sem kell lemondani a tervezett utazásokról, aki még nem kapta kézhez a védettséget igazoló okmányát, írja a 24.hu.

A szálláshelyek is elfogadják

Az applikációt ugyanis elfogadhatják a szálláshelyek, vendéglátóhelyek és fürdők is. Továbbá az applikáció segíti a jövőbeni utazások szervezését is. Az app ugyanis a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről. EZ IS ÉRDEKELHET: Itt vannak a pontos részletek! Mutatjuk, mi történik, ha elérjük az 5 millió beoltottat

A korábbi fertőzést nem igazolja

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy azt nem igazolja, a tulajdonos átesett-e a fertőzésen, erre a továbbiakban is kizárólag a védettségi igazolvány fizikális formája alkalmazható.

Ingyenesen letölthető

Az EESZT applikáció egyébként letölthető mint az androidos és IOS alapú rendszerekre, a szolgáltatóknak és az oltottaknak ez egyaránt ingyenes.

Az utazási kedv

Az utazási kedv erősödését támasztják alá egyébként a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: EESZT oltás igazolás regisztráció – Forrás: eeszt.gov.hu