Egy valóságos erődítményben lakik az államfő, amelyet idegenek nem közelíthetnek meg. A biztonság nagyon is indokolt, ám kérdés, hogy miért volt szükség mondjuk a zeneszobára.

Mindenre kiterjedt munkák

Felújították a Budapest XII. kerületében található, állami tulajdonban lévő köztársasági elnöki rezidenciát – írja az rtl.hu. A szeptember végén aláírt szerződés szerint a munkákra összesen 278 millió forintot költhettek, a renoválás pedig az épület jelentős hányadára, valamint a kert egy részére is kiterjedt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A törvény írja elő, hogy itt kell laknia

A rezidencia állami tulajdonban van, de a következő években – elnöki megbízatása végéig – Novák Katalin használhatja majd. Nincs is más lehetősége, a törvény ugyanis előírja, hogy a mindenkori köztársasági elnöknek ebben az ingatlanban kell laknia. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így indokol a hivatal

A felújítást részben biztonsági szempontok, részben a nemzetközi gyakorlatból következő protokolláris és reprezentációs követelmények indokolják – ezt válaszolta a portál megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatal. A kommunikációs osztály szűkszavú tájékoztatása szerint a renoválást már tervbe vették Novák Katalin köztársasági elnök hivatalba lépése előtt, a munkák pedig már be is fejeződtek.

Kizárt, hogy idegen bejusson

Az óriási parkban elterülő ingatlant idegeneknek megközelíteni is nehéz: az Alkony út és a Béla király út mellett található telket ugyanis sűrű növényzet, valamint a biztonsági szolgálat által megfigyelt magas kerítés veszi körül, így szinte teljesen el van zárva a külvilágtól.  

Ezek voltak a költségek

A felújításra az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a szintén állami tulajdonban lévő Kiving Kft.-vel szerződött.  Az egyezség értelmében a kivitelezés áfa nélkül 184 millióba került, az eszközbeszerzésre pedig 35 milliót fordítottak. Ezen felül képeztek egy 10,9 millió forintos tartalékkeretet is, amelyet indokolt esetben lehetett lehívni

Mozi és tölgyfás borhűtő is került a házba

A kivitelezésről szóló szerződés szerint megújult a rezidencián található alagsori moziszoba is. Új eszközöket vásároltak, kialakították a megfelelő elektromos hálózatot, a mennyezetre pedig projektor, hangáteresztő vetítővászon került. A beépített tölgy szekrénybe borhűtőt is tettek.

Mi szükség volt a zeneszobára?

Az elnöki rezidencián a megállapodás alapján egy kisebb sminkszobát is létrehoztak (ennek eszközköltsége 375 ezer forint), valamint kialakítottak egy hangszigetelt zeneszobát is függesztett kazettás álmennyezettel. Az rtl.hu szerette volna megtudni, miért volt szükség erre a zeneszobára, de ezzel kapcsolatban többszöri megkeresésére sem érkezett válasz. Ugyanakkor a helyiség létét nem tagadták.

Lett kutyakennel is

A szerződés alapján az épület több pontján is megújult a burkolat, a ház mellett pedig a kert egy részét is rendbe tették, építettek például egy kutyakennelt, és elbontották a korábbi játszóteret. A kommunikációs osztály arra a kérdésre sem válaszolt, hogy épül-e helyette új, és ha igen, miért kellett megszüntetni az előzőt.  

Ezeket kapja meg az államfő

Novák Katalinnak a lakóhely biztosításán kívül a törvény szerint további juttatások járnak: 

  • havi tiszteletdíja a házelnököt megillető tiszteletdíj 1,1-szerese, azaz nagyjából havi négymillió forint. 
  • Ez az összeg élete végéig megilleti őt, 
  • kérésére pedig akkor is biztosítanak rezidenciát egyfős személyzettel, ha mandátuma lejár, és a Béla király úti ingatlant át kell adnia utódjának. 
  • Az államfőt élete végéig megilleti a személyes gépkocsi-használat, 
  • háromfős titkárság 
  • és az ingyenes egészségügyi ellátás.

Áder János sem járt rosszul

Elődjének, Áder Jánosnak egyébként nem kellett messze költöznie, miután megszűnt elnöki mandátuma, ő egy Béla király úti, 720 négyzetméteres, liftes villát kapott az államtól. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.)