Mindegyik vakcinánál kellhet harmadik oltás – többek közt erről beszélt Müller Cecília hétfőn. Az országos tisztifőorvos szerint nem az antitestet kell méretni, hanem be kell adatni az oltást.

Rengeteg vakcina érkezett

Hétfőn 68 400 Moderna-vakcina érkezett, amely részben a második oltásokat fedezi majd, részben budapesti háziorvosokhoz kerül. Kedden pedig 248 040 adag Pfizer-vakcina érkezik, és a héten orosz és kínai oltóanyag is jön majd – mondta Müller Cecília a hétfői operatív törzs tájékoztatóján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Javulnak az adatok

Az országos tiszti főorvos azt mondta, javulnak a járványadatok, ami az oltásoknak is köszönhető. Kiemelte, még mindig sokan vannak kórházban, és ugyan csökkent a teher az egészségügyi dolgozókon, de még mindig megfeszítetten kell dolgozniuk. A javulás annak is a jele szerinte, hogy húsvétkor is fegyelmezettek voltak az emberek.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Transzparens a statisztika

Müller Cecília azt mondta, hogy „rendkívül transzparens a statisztika, az áldozatok között sorolnak fel mindenkit, aki a halálakor koronavírus-pozitív volt. Ezzel arra utalt, hogy nem csak a kifejezetten a vírus miatt elhunytakat jelzik a statisztikában, arról azonban nincs adat, hogy ők hányan vannak”.

Sokat szellőztessenek az óvodákban

„Kérem, hogy vigyázzunk pici gyermekünkre, vigyázzunk magunkra!” Azt mondta, hogy sokat szellőztessenek az óvodákban és az iskolákban, és sokat vigyék a szabadba a pedagógusok a gyerekeket „kellően felöltöztetve”.

Befejeződött a pedagógusok oltása

A pedagógusok soron kívüli oltása befejeződött. A harmadik kör most hétvégén, tehát csak egy-két nappal az iskolanyitás előtt zajlott. 31 ezer óvodai, bölcsődei, és iskolai pedagógust hívtak be, közülük mindössze 32 százalék jelent meg.

Ellenanyag-vizsgálat

Müller Cecília az ellenanyag-vizsgálatokról azt mondta, „ez a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas. Fontos, hogy mikor történik a  vizsgálat, mert egy pillanatnyi állapotot mutat. A sejtes immunitást nem mérik ezek a vizsgálatok, pedig ez is fontos információ, mert ez mutatja biztosan a védettséget”.

Ha nincs antitest

Az országos tisztifőorvos szerint védett lehet az is, akinél nem mutatnak ki ellenanyagot, antitestet.

Oltatni kell

„Mind az öt Magyarországon használt vakcina hatásos, jó minőségű, és biztonságos. Nem az antitesteket kell mérni, hanem oltatni kell valamelyik vakcinával” mondta a főorvos. Hozzátette, hogy az oltás beadatása „egyfajta erkölcsi kötelesség is”.

Nem tudják meghatározni a védettséget

„Nem áll elégséges idő még ahhoz rendelkezésünkre, hogy a védettségnek az időtartamát meghatározzuk” – mondta az országos tiszti főorvos.

Minden vakcinánál kellhet a 3. oltás

Müller Cecília azt mondta, hogy „nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik emlékeztető dózisra”, de „ennek még az időpontját sem tudjuk”. Megjegyezte, hogy ez nem lenne egyedülálló az oltásoknál, mert több vakcinánál van szükség különböző időközönként emlékeztető oltásokra.

Évente kell majd oltani

Viszont arról nem ők döntenek, hanem a gyártók kutatásai, vizsgálatai. Szerinte, ha szezonális lesz a betegség, akár évente is szükség lehet emlékeztető oltásokra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI