Minden vakcinára minden vakcina beadható – ez áll abban a szakmai ajánlásban, amelyet Müller Cecília hivatala adott ki a negyedik oltásra vonatkozóan. A szabályzás kimondja, hogy az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a beteg kezelőorvosával, mielőtt eldönti, hogy milyen vakcinával oltja be a pácienst.

Negyedik oltás

Bármely oltásra bármely vakcina adható negyedik oltóanyagként – derül ki abból a szakmai ajánlásból, amelyet szerdán juttatott el a Nemzeti Népegészségügyi Központ a háziorvosokhoz és az oltópontokra.

4 hónap után kérhető

A javaslat szerint a 18 éven felüliek kérhetik a negyedik vakcinát, amennyiben négy hónap már eltelt az előző oltásuk óta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Oltóorvos dönt

A javaslat már nem a betegekre terheli a házi-, vagy szakorvosi javaslat beszerzését az olthatóságukról, csak azt mondja: az oldhatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy a háziorvossal.

Bármilyen oltás adható

Az oltóanyagot mindig az oltóorvos fogja kiválasztani, aki ismeri a páciensét. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs. Azaz bármire lehet bármivel oltani.

Nincs szükség tesztre

Az mRNS vakcinákra ismétlő oltásként is használható az mRNS oltások bármelyike. A fertőzésen átesetteknél a betegségből történő felgyógyulás után beadható második oltás. A védőoltás beadása előtt nincs szükség sem gyorstesztre, sem PC vizsgálat elvégzésére. 

Decemberben még nem tartották szükségesnek

Orbán Viktor tavaly decemberben a Kormányinfón ezt mondta: „információim szerint a harmadik oltás az omikron ellen is jó. Egy idő után be fogunk sokallni az oltásoktól, nagyon bízom benne, hogy három oltás már elég lesz. Nem nézhet úgy ki az ember, mint az ementáli sajt”.

Engedélyezték a 4. oltást

Ennak ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy 4. oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja.

Tapasztalatok a 4. oltásról

Szlávik János nemrég a negyedik oltásról azt mondta, de ahol már bevezették, ott elsősorban a hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek és az immunhiányosoknak adják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecíliát beoltáják koronavírus ellen – Forrás: MTI