Ha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani, akkor húsvétig minden eddig regisztrált ember be lesz oltva – ezt mondta péntek reggel az állami rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az európai szakemberek semmivel sem okosabbak a magyar szakembereknél.

Húsvétig beoltják a regisztráltakat

,Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, húsvétig be is tudják oltani” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint ez több, mint 2 millió embert jelent, május végére ez a szám több, mint 6 millióra nőhet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megelőzzük az uniós országokat

A kormányfő szerint ezzel Magyarország 3 és fél millióval több embert tud beoltani május végére, mint másik hasonló méretű és népességű uniós ország. Mindeközben folyamatosan tárgyalnak továbbra is a vakcina beszerzéséről, hiszen fel kell készülni arra is, hogy lehet, hogy fél év múlva újra oltani kell.

Kínai vakcina

A miniszterelnök beszélt a kínai vakcináról is, és elmondta, hogy minden egyes szállítmányt megvizsgálnak, hogy az a konkrét szállítmány beadható-e az embereknek. Úgy látja jól haladunk, azt a feltételezést pedig visszautasította, hogy az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata relevánsabb lenne, mint a magyar.

Az európaiak nem okosabbak a magyar szakembereknél

Orbán Viktor nem gondolja, hogy az európaiak okosabbak lennének nálunk, ő maga nem bízik jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarokban. A kormányfő azt is elmondta, hogy míg a magyar hatóságok engedélyezték a Szputnyik V vakcinát, addig az Európai Gyógyszerügynökség még nem.

A magyar szakemberekben kell bízni

A miniszterelnök azt mondta, hogy ő személy szerint jobban bízik a magyar népegészségügyi központban, mint a brüsszeliben, és hogy a magyar szakemberek világszínvonalúak. „Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni”.

Félóránként 6 ember kapja meg az oltást

Az oltásokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy a folyamat jól halad. Az oltóhelyeken hat embert oltanak be félóránként, a mai napon összesen 7189 embert kapja meg a vakcinát.

Nemzeti konzultáció

A jövő héten induló online konzultációval kapcsolatban elmondta, hogy péntek délután szeretné véglegesíteni a kérdéseket, öt vagy hat darab lesz. Ezek tartalmáról nem akart beszélni, később ugyanakkor megjegyezte, hogy a védettséget igazoló okmánnyal kapcsolatban lesz majd kérdés.

Védettséget igazoló okmány

Orbán Viktor azt mondta, ha az emberek úgy gondolják, hogy a védett személyek számára nagyobb szabadságot lehet engedni, akkor annak megfelelően fognak majd intézkedni. Arra fognak rákérdezni, hogy kapjanak-e különféle kedvezményeket azok a magyar állampolgárok, akik már be vannak oltva. A konzultáció a vakcina-regisztrációs honlapon fog zajlani.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: operatív törzs sajtótájékoztatója – Forrás: kormany.hu