Az aktuális gazdasági helyzetben minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír a kiszámítható anyagi háttér és a megbízható munkahely. Hazánknak több olyan régiója is van, ahol a munkanélküliség már most egyre nagyobb méreteket ölt. Az energiaválsággal összefüggésben cégek, szolgáltatók zárnak be, vagy függesztik fel tevékenységüket határozatlan időre. Ez visszahat a munkaerő-piaci folyamatokra.

A statisztikák mindig szépen csengő összegeket és számokat mutatnak, de a gyakorlati élet egészen másként működik. Már a KATA adózási formára vonatkozó szigorítások sokakat földhöz vágtak, de az elképesztő infláció és az egyre növekvő munkanélküliség is óvatosságra intenek. A főváros még mindig vonzó azok számára, akik az elhelyezkedés, vagy a tanulás miatt szeretnének lakóhelyet váltani.

Jelentős a hiány a vendéglátásban

A vendéglátásban biztosan gyorsan lehet munkát találni, a kérdés csupán az, hogy megéri-e ezen a területen keresgélni. Míg a pandémia idején a járvány jelentette kiszámíthatatlanságé volt a főszerep, most a magas energiaárak nyomják rá bélyegüket a megélhetésre, a vállalkozások fennmaradására. Vannak szállodák, melyek már most bezártak, mások igyekeznek életben maradni, és átvészelni az elkövetkező hónapokat.

Fókuszban a magabiztosság

budapesti munkalehetőség iránt érdeklődők gyakran a kereskedelemben találják meg számításukat, de ez is – mint oly sok minden -, a végzettségtől és a tapasztalattól függ. A papír egy dolog, a magabiztosság egy másik. Ez utóbbi nélkül a munkaerő-piacon igen nehéz boldogulni, legyen szó bármilyen szakterületről. Sokszor már a felvételi beszélgetés első perceiben eldől, hogy van-e a továbbiakban dolga egymással a cégnek és az aktuális jelentkezőnek.

Irány az egészségügy?

Talán nem újdonság a hír, hogy a budapesti álláslehetőségek között az egészségügyi munka szép számmal megtalálható. A hazai egészségügy komoly hiányokkal küzd. A szakirányú végzettség nélkülözhetetlen, de ennek birtokában az érdeklődők többféle intézmény közül is válogathatnak. A kérdés az, hogy valóban-e területen kívánnak-e elhelyezkedni. A vonatkozó jogi háttéranyag folyamatosan változik, bár e tekintetben a munkaerő-piac más szereplői sincsenek könnyű helyzetben. Akik maguk igyekeznek boldogulni, egyéni vállalkozóként tevékenykednének, nos, nekik is rendszeresen résen kell lenniük, főleg a közelgő január, és a várhatóan ismét változó szabályozás kapcsán.

A nagyvárosok még mindig több lehetőséget kínálnak

A többirányú végzettség soha nem hátrány, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyakorlat még inkább lényeges a munkáltatók szemében. A mérnöki munka kapcsán is megtalálhatóak az aktuális álláshirdetések között jobban és rosszabbul fizető lehetőségek. Ez rendszerint a munkáltató függvénye. Az állami rendszerben még mindig viszonylag alacsonyak a bérek, viszont a magánszektorban, valamint vállalkozóként már más lehet a helyzet. Hasonlóképp alakul a dolog az informatikusok esetében is. A jó szakember ma az egyik legjobban megfizetett szakmát tudhatja magáénak, és akár az egymillió közeli havi bevétel sem megy ritkaságszámba.

Diploma-halmozás helyett gyakorlati tudás

Mi a teendő tehát akkor, ha az anyagilag is kifizetődő munka megtalálása a cél? A vidéki kisvárosok e tekintetben sajnos nem bizonyulnak a legjobb választásnak. Bár egyre többen tevékenykednek home office-ból, de a személyes megjelenés és kapcsolattartás gyakran elengedhetetlen feltétel. Az oktatásban részt vevőknek elsősorban az javasolható, hogy minél hamarabb döntsék el, milyen irányban kívánnak elhelyezkedni, és feküdjenek rá az érintett tudásanyagra. A diplomák felhalmozása nem jelent garanciát a kifizetődő munka megszerzésére. Leginkább azért sem, mert a gyakorlat kiemelt jelentőséggel bír a mai munkaerő-piacon.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.