Óvatosságra inti a hegyvidéken kirándulókat a meteorológiai szolgálat és a Pilisi Parkerdő. A magasabban fekvő területeken zúzmara rakódott a fákra és elektromos távvezetékekre, emiatt óvatosnak kell lenni, könnyen sérülést okozhatnak a leszakadó ágak. Közben életveszélyes törések keletkeztek az Oszoly-sziklánál, lezárták a környéket.

Gyanakodj, ha ködös a környék

A meteorológiai szolgálat szombat délelőtt kiemelte: ha egy terület tartósan felhőbe burkolózik, van némi légmozgás, és még fagyos is a levegő, zúzmara képződik, amely egy idő után nagy terhet ró nemcsak az elektromos távvezetékekre, hanem a fákra is.

500 méter felett sok a zúzmara a fákon

Jelenleg ezek a viszonyok körülbelül 400-500 méteres magasság felett jellemzőek. Ezért a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet: akik a hétvégén kirándulni mennek, ne csak a Pilisben és Visegrádi-hegységben, hanem minden hegyvidéki tájon legyenek óvatosak, hiszen egy jéggel megrakott faág akár sérülést is okozhat.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Dobogókő és a Pilis-tető környékén nagy a baj

Ehhez kapcsolódóan a meteorológiai szolgálat megosztotta a Pilisi Parkerdő pénteki Facebook-bejegyzését is, amelyben arról tájékoztattak: Dobogókő és a Pilis-tető térségében az elmúlt napok ködös időjárása következtében nagyobb mennyiségű zúzmara rakódott az erdő fáira.

Dobogókő népszerű kirándulóhely

Balesetveszélyes

Ezért azt kérték, mindenki fokozott figyelemmel kiránduljon, mivel a kisebb ágak, gallyak a megnövekedett terhelés miatt letörhetnek, balesetveszélyes helyzetet okozhatnak.

Friss törések az Oszoly-sziklán

Közben a Pilisi Parkerdő arról tájékoztatott, hogy a Csobánka mellett található, a hegymászók között népszerű Oszoly-szikla Óra-torony nevezetű sziklacsúcsán az elmúlt időszakban friss törések, leválások és elmozdulások léptek fel.

Oszoly-szikla Csobánka mellett

Életveszélyes lett, lezárták

A sziklacsúcs statikai vizsgálatainak eredménye alapján a PilisiParkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség a helyszínt életveszélyessé nyilvánította és a területet lezárta.

Senki se menjen most az Óra-torony sziklához

A sziklatömb stabilizálásának lehetőségeiről folynak az egyeztetések. A Parkerdő, a Nemzeti Park és a Hegy és Sportmászó Szövetség szakemberei arra kérik a kirándulókat és hegymászókat, hogy ne látogassák az Óra-torony sziklát, a veszélyes zónát a helyszínen szalagok is jelölik – írják.

Kiemelt kép: Tél a Normafánál – Forrás: MTI