Nagyobb a baj mint eddig bármikor – mondta a köztársasági elnök felesége. Közben több helyen maszkok készítésébe kezdtek, mert vagy nincs, vagy csak nagyon drágán lehetett vásárolni szájmaszkot a patikákban. Egyre több védőeszköz készül Nagykovácsiban és már az Operaházban is.

A budai oldalon Nagykovácsiban a helyi óvoda dolgozói az intézmény bezárása után sem tétlenkednek. Maszkokat gyártanak Nagykovácsi lakóinak. Folyamatosan, kapacitásuk függvényében készülnek a maszkok, amelyet ingyen osztanak ki a helyieknek. Minden lakóház postaládájába 2 darab 3 rétegű, mosható, vasalható maszkot tesznek – tájékoztatta a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a helyi alpolgármester, Szemesy Barbara.

Szájmaszkok a nagykovácsi óvodában

Az MTI tudósítása szerint már szájmaszkokat készítenek a Magyar Állami Operaház jelmezkészítő műhelyében is. Gyorsan átálltak és több varrónő folyamatosan készíti a maszkokat.

Közben a köztársasági elnök felesége, Herczeg Anita azt mondta egy nyilvános eseményen, hogy a koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje.

Herczegh Anita a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a máltaiak mellett a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, akik eddig is sokat tettek a rászorulók megsegítésére. Hangsúlyozta: e szervezetek önkéntesei mindent megtesznek azért, hogy a segítség mindenhová eljusson.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége mutat egy a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolványt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában – Fotó: MTI/Mónus Márton

A köztársasági elnök felesége azt mondta, sajnos vannak, akik visszaélnek az emberek bizalmával, és bemutatta azt az igazoló kártyát, amellyel e szervezetek önkéntesei keresik fel a segítséget kérőket. Hozzátette: az igazolványon olvasható telefonszámon a nap 24 órájában ellenőrizhető annak hitelessége. Arra hívta fel a figyelmet: a segítő szervezetek munkájuk hatékonyságáért döntöttek arról, hogy összehangolják tevékenységüket.

BPK/MTI – Kiemelt kép: Maszkokat készítenek az Operában – Fotó: MTI/Balogh Zoltán