Gyanúsított lett Horváth Csaba, Zugló polgármestere. Az MSZP-s politikus állítólag a kerület parkolási rendszere miatt került az ügyészség látóterébe. A polgármester 2. kerületi házában, az önkormányzatnál és az egyik kerületi cégnél tartottak szerda délelőtt házkutatást a nyomozók.

Házkutatás Horváth Csabánál

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, házkutatás volt szerdán a zuglói polgármesteri hivatalban, egy önkormányzati cégnél és az MSZP-s polgármester, Horváth Csaba otthonában is. Később kiderült, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt több helyszínen folytatott eljárást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írta Horváth Csaba

Az ügy kapcsán megszólalt Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is, aki posztjában azt írta: “Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. Az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenben együttműködünk az ügyészséggel. Amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt.” 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megszólalt Hadházy Ákos

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint, aki Zuglóban indul az ellenzék jelöltjeként a parlamenti választáson, mindez a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozással állhat kapcsolatban, ami egy számlagyáras ügyben került elő, korábban pedig a BKV informatikai rendszereit is üzemeltette.

Számlagyár

“Fontos elmondani, hogy a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezet. A számlagyárként működő cég egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője, az ügyben információim szerint érintett egyebek mellett a 4iG Nyrt. is, amelynek épp tegnap tette lehetővé a kormány, hogy megvásárolja az Antenna Hungáriát, így megkerülhetetlen szereplője legyen a magyar távközlési iparnak.” – írja a posztban Hadházy.

Akciófilmbe illő jelenetek

A SYS-csoporthoz köthető személyekre tavaly csaptak le akciófilmbe illő jelenetekben, a NAV ugyanis bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A gyanú szerint a több mint 30 cégből álló számlagyár 19 milliárd forint áfáját tüntette el fiktív számlákkal. Az akcióra egy nappal azután került sor, hogy Pintér Sándor korábbi belügyes államtitkára, Tasnádi László átvette az üzletet – ezt már a 444.hu írja az ügykapcsán.

Gyanúsított lett Zugló polgármestere

A Központi Nyomozó Főügyészség szerda délután azt közölte, hogy befolyással üzérkedés és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amiben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. Gyanúsítottként hallgatták ki a polgármestert és egy volt helyi politikust.

Igényt tartottak a nyereségre

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt – írja az ügyészség.

Pénzt vehetett át

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt. A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Nem tett vallomást

A 24.hu-nak megszólalt a politikus ügyvédje. Horváth Csaba egyelőre nem tett vallomást, viszont panasszal élt a gyanúsítás ellen. Az ügyvéd azt mondta, a polgármester a nyomozati anyagok megismerése után reagál majd az ügyben.

Pártkifizetőhely?

Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke a Blikknek azt állítja, hogy a zuglói parkolási rendszer egyfajta párkifizető helyként működik. Alighanem ezért lobbizott hiába Tarlós István korábbi fideszes főpolgármester is Orbán Viktor kormányfőnél, hogy egységesítsék budapesti parkolást.

Nem ülhetett be a felügyelőbizottságba

Hogy pontosan mi és hogyan zajlik a parkolási bevételekkel házon belül, azt Várnai is csak sejti, ugyanis januárban a korábbi politikai megállapodás ellenére mégsem ülhetett be a zuglói parkolásüzemeltető cég felügyelőbizottságába.

Felesleges parkolóautomaták és pénzváltók

„Én megszavaztam az szocialista jelölteket, ők végül a megállapodásunk ellenére mégis nemmel voksoltak rám. Nem akarják, hogy belelássak a cégügyekbe, hogy miért kerül olyan sokba Zuglóban a parkolás üzemeltetése. Van 280 pénzbedobós automatánk, darabonként 2 millió forintért vettük, ezek karbantartása és ürítése egyenként, havonta 70 ezer forint. Nem lenne szükség rájuk, hiszen a legtöbb autós Budapesten telefonnal fizeti a parkolási díjat. Az aprópénzes automatáknak 2022-ben annyi értelmük van, mint az érmebedobós telefonfülkéknek. A cég, amelyik gyártja, forgalmaz bankkártyával is használható automatát is, nekünk azonban a drága készpénzes kellett” – mondta Zugló civil képviselője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Horváth Csaba – Forrás: Facebook/Horváth Csaba