A tomboló munkaerőhiányt külföldi munkavállalókkal enyhítené az egyik fővárosi buszos szolgáltató. Karácsony Gergely szerint a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való foglalkoztatása káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a fővárosi cégek számára ilyen foglalkoztatást nem engednek, a többi munkáltatót pedig ellenőrizni fogják.

Nem szűnik meg a munkaerőhiány

Ahogy írtunk róla, az egyik budapesti buszos szolgáltatónál, az Arrivabus Kft.-nél Fülöp-szigeteki buszsofőröket fognak alkalmazni. Most még két hónapon át tartó kulturális és szakmai továbbképzésen vesz részt a 23 buszsofőr. Ez teljes mértékig nem számolja fel a sofőrhiányt, de enyhíti azt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szigorú elvárások vannak a sofőrökkel szemben

Kizárólag büntetlen előéletű, legalább ötéves nagyhaszonjármű-kategóriával szerzett vezetési tapasztalattal rendelkező jelöltek közül válogattak. Elvárás volt velük szemben a megfelelő angol nyelvismeret is. A felvételt nyert Fülöp-szigeteki buszsofőrök két éven át fognak itt dolgozni a tervek szerint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Védik a munkavállalókat

A Budapest-családban meglévő mintegy ezer betöltetlen álláshelyet a munkavállalókat védő, őket anyagilag is megbecsülő megoldásokkal igyekszünk betölteni – ezt írta friss Facebook-posztjában a főpolgármester. A főpolgármester megjegyezte: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban már összefoglalta a városvezetés álláspontját.

Nem engedik a BKV-nál

Kiss Ambrus ebben a cikkben leszögezte: a Fővárosi Önkormányzat szerint a munkaerőhiányra reflektálva a vendégmunkások alkalmazása „nem jó útja a probléma kezelésének, és magunk részéről ezt nem engedjük százszázalékos tulajdonunkban lévő cégünknél, a BKV-nál.”

Sokat árthat

Karácsony a posztjában arról ír, hogy „nem a külföldiekkel van baj, mi nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak, súlyos tévedés ilyet belelátni az elvi meggyőződésbe, Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad.” A főpolgármester szerint a gond a konstrukcióval, a munkaerő-kölcsönzéssel van, mivel ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is.

Nincs közvetlen munkaviszony

„A minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét.”

Sok ellenőrzés lesz

„Szerintünk a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni. Szerintünk a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése. És Magyarországnak igenis van munkaerő-tartaléka, akikről bűn lemondani” – írja Karácsony Gergely. Hozzátette: „ahol pedig nem a főváros a munkáltató, ott ellenőrizni fogjuk, hogy egy magáncég munkaerő-kölcsönzése mennyiben felel meg a közlekedés- és utasbiztonság, valamint az utastájékoztatás, vagyis a budapestiek érdekeinek” – írja a 24.hu.

Komoly kihívások várnak minden buszsofőrre Budapesten

A Fülöp-szigeteken lévő közlekedést kaotikusnak aposztrofálja több útleírás is, ám Budapesten sem mindig rózsás a helyzet. A KRESZ alapjaiban megegyezik Európában és Délkelet-Ázsiában, ám a gyalogosok, autósok és más közlekedési eszközzel közlekedők viselkedése eltérő lehet. Vélhetően szép számmal fognak találkozni olyanokkal is a külföldről érkező buszsofőrök, akik közlekedési szabálysértéseket követnek el.

Magyarul tanulnak a Fülöp-szigeteki munkavállalók

Bár feltétel volt, hogy angolul jól beszéljenek a Fülöp-szigetekről érkező buszsofőrök, van egy bökkenő. Ideghaza nem mindenki beszél angolul. Éppen ezért intenzív magyartanfolyamon vesznek részt a külföldről érkező sofőrök.

Ez a cél

Az Arrivabus célul tűzte ki, hogy amikor januárban munkába állnak a buszsofőrök, akkor válaszolni tudjanak az utasok kérdéseire magyar nyelven. Képesnek kell lenniük arra, hogy egyeztessenek a központban dolgozó diszpécserrel. A váratlanul fellépő helyzetek, mint a műszaki meghibásodások és balesetek esetén sem lehetnek kommunikációs problémák. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció