Megjelent a legszélesebb körben használt multimédiás interfész, az egyetlen kábelen keresztül a digitális HD-videó és a többcsatornás digitális hang továbbítására alkalmas HDMI szabvány legújabb, második generációs verziója, a HDMI 2.1., amely átírhatja eddigi filmnézési szokásainkat.

Mivel a HDMI 2.1 még viszonylag új, érthető, hogy sok kérdés merül fel vele kapcsolatban. Amiatt aggódik, hogy az új 4K tévéje vagy 4K Ultra HD Blu-ray lejátszója elavult, vagy attól tart, hogy egy csomó új HDMI kábelt kell majd vásárolnia? Miben tud többet, mint az eddigi verziók? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk összeszedni a válaszokat.

Mi az a HDMI 2.1?

Az informatikában az egyik leggyakoribb és leginkább előretörő képátviteli szabvány a HDMI, amelyet elsődlegesen olyan szórakoztató elektronikai berendezésekhez terveztek, mint a tévék, Blu-ray lejátszók, videójáték konzolok, projektorok. Képes az audio-visszacsatolásra (ARC) és Ethernet adatátvitelre is.

Megjelenése óta számos HDMI-verzió létezik, ezek különböző sávszélességet, minőségi lehetőségeket nyújtanak. Manapság használt változata a HDMI 2.0, amely 18 Gbps sávszélességet kínál. Ezzel szemben a legújabb fejlesztésű verzió, a HDMI 2.1 48 Gbps sávszélességet. De mit tud még? Röviden: nagyobb felbontást, nagyobb képkockasebességet és sokkal nagyobb sávszélességet. 

Funkciófrissítések

  • nagyobb képfelbontás: A felbontás megnöveli a kép tisztaságát és élességét, vagyis Ön több részletet képes látni, és sokkal közelebbről nézheti a képernyőt, vagy nagyobb képernyőt nézhet anélkül, hogy egyetlen pixelt is észrevenne. HDMI 2.1-en akár 10K-s tartalom is továbbíthatóvá válik. 
  • magasabb képkockaszám (fps): Jobb kinézetű játékokat vagy filmeket eredményez, képes láttatni az éles mozgásokat. Változó képfrissítési sebességet is lehetővé tesz, ami a játékok szempontjából jót tesz.
  • nagyobb fénysűrűség Dynamic HDR-rel: Nagyobb kontrasztot, színeket tesz lehetővé, ezáltal vonzóbb látványt nyújt.
  • továbbfejlesztett hangtovábbítás: A továbbfejlesztett ARC-nek, az eARC-nek köszönhetően több hangtartalmat juttat át a kábelen, tömörítetlen, teljes felbontású hangot, ezáltal jobb hangzást eredményez.
  • ALLM: Ennek köszönhetően már nem lesz szükség játék közben a Játék mód bekapcsolására, mert kikapcsol minden szükségtelen kép processzálást, ami késést vagy lemaradást okozhat.

Szükség lesz-e új kábelekre?

Maga a csatlakozó nem változik, így az új HDMI 2.1-es eszközök visszafelé kompatibilisek lesznek a jelenlegi kábelekkel és berendezésekkel. Ha azonban ki akarja használni mindazt, amit a 2.1 kínál, szüksége lesz néhány kiválasztott frissítésre és esetleg új kábelekre is. Az új szabvány majdnem megháromszorozza a HDMI-kábelen egyszerre elférő adatmennyiséget. Ennek megfelelően Ultra High-Speed Certified HDMI-kábelt kell használnia.

Az új HDMI 2.1 szabvány rengeteg lehetőséget rejt magában, így ha kiaknázná és új TV-t vásárolna, már az új szabványnak megfelelőt válasszon.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.