Vasárnap este kezdik meg a budapesti Kvassay hídnál az Atlétikai stadion építésénél talált bomba hatástalanítását a honvédség tűzszerészei, emiatt több forgalmas útszakaszt lezárnak, köztük a Rákóczi hidat. Ez a közösségi közlekedést is érinti.

Pénteken találták meg a bombát

Ahogy azt korábban megírtuk, Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje korábban elmondta: pénteken érkezett rendőrségi bejelentés alakulatuk tűzszerész ügyeletére arról, hogy a 9. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen földmunkák során feltételezett robbanótestet találtak. IDE KAPCSOLÓDIK: Így robbantották fel a Kvassay hídnál a VITUKI-irodaház épületét, pár másodperc alatt összeomlott a toronyház

Amerikai bomba

A helyszínen a tűzszerészparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba került elő, amelynek orrgyújtó szerkezete élesített.

Hatástalanítani kell

A robbanóeszköz biztonságos elszállításához hatástalanításra van szükség, ezt vasárnap este kezdik meg a katonák.

1 km-es zárás

A tűzszerészművelet idejére a rendőrség mintegy 1 kilométer sugarú körben lezárja a területet – közölte a kommunikációs tiszt.

3 kerületet érint a zárás

A fővárosi kormányhivatal azt közölte: vasárnap 18 óra 30 perckor lezárják a 9., a 11. és a 21. kerület egy részét. A bomba hatástalanítását várhatóan 20 órakor kezdik meg a honvédség tűzszerészei.

Több utcát kiürítenek

A robbanószerkezet hatástalanítása idejére lezárják és kiürítik a Rákóczi hidat, a Soroksári utat a Vágóhíd utcától, a Máriássy utat a Mester utcától, a Könyves Kálmán körutat a Mester utcától, a Kvassay Jenő utat a Gubacsi úttól a Hentes utcáig, a Weiss Manfréd utat a Védgát utcától, a Kopaszi-gátat és a Duna érintett szakaszát – tudatta közleményben a kormányhivatal.

Módosulnak a BKK-játratok

A Budapesti Közlekedési Központ azt írta: az érintett BKK-járatok rövidített, illetve módosított útvonalon közlekednek várhatóan 20 órától vasárnap.

Egy héten belül ez már a sokadik

Néhány nappal ezelőtt itt a BudapestKörnyéke hírportálon is megírtuk, hogy egy ötszáz kilogrammos második világháborús légibombát hatástalanítottak a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred tűzszerészei Taksonynál.

Ezért van sok bomba Budapesten

Szinte minden hónapban előkerül valahol a fővárosban vagy az agglomerációban egy régi robbanótest. Az Origo korábbi írása szerint a 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni, pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a háború borzalmaival. A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát. Ennek nagy része bizony a fővárost és az agglomerációt érte.

Óriási légitámadás

Az április 3-i első, Budapest ellen nagy erőkkel végrehajtott amerikai légitámadás 1073 civil halálos áldozatot követelt. Magyarország április 3. után a szövetséges bombázóerők rendszeres támadásainak színterévé vált, a háború visszavonhatatlanul megérkezett az ország területére. A kiteljesedő bombázóoffenzíva 1944 júliusában érte el a csúcspontját. A második világháború legnagyobb hazai bombatámadása 1944. július 2-án érte Magyarországot a legerősebb szövetséges légitámadás. 

Csepel különösen sok bombát kapott

Az első lehulló bombák 10 óra 10 perckor borították lángba a csepeli szabad kikötő közelében fekvő Shell és Steaua olajfinomítók tartályait. A hatalmasra hízó koromfekete füstfelleg miatt a második hullámban érkező bombázók már nem is látták a célpontot; bombáikat becslés alapján oldották ki.

Több hullámban érkeztek az amerikai bombázók

A pontatlan célzás miatt a bombaszőnyeg egy része Soroksár, Pesterzsébet, illetve Nagytétény házaira esett. A több hullámban berepülő amerikai gépek Ferencváros rendező pályaudvarát, valamint a Keleti és a Nyugati pályaudvart is támadták, súlyos károkat okozva a VI. és VII. kerület, valamint Újlipótváros háztömbjeiben. Félrecélzott bombák hullottak a híres Duna-parti szállodasorra is.  

Ezek is érdekelhetnek:

BPK/ MTI, kiemelt kép: ilusztráció – Forrás : MTI