Veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokásaink. Ezt gondolja Nagy István agrárminiszter, aki azzal kapcsolatban fejtette ki gondolatait, hogy Brüsszel egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési célú forgalmazásra.

„Veszélyben a táplálkozási szokásaink”

„Brüsszel egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési célú forgalmazásra, ami azt jelenti, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokásaink” – erről beszél Facebook-oldalán megosztott videójában Nagy István agrárminiszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Módosítások a boltok polcain

A miniszter közölte: az agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Nem akarunk rovarokat enni”

Elmondta azt is, hogy szerinte „a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni”. Majd arról beszélt, hogy „sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani sem az országban, sem az egész Európai Unióban”.

Fontosak a hagyományok!

A videója végén kijelentette: „Nem szorulunk rá a kukacevésre!”, és hozzátette, hogy fontosnak tartja, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük – szemlézte a videót az ATV.

Kitartó magyar gazdák

A magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá ezekre az újdonságokra – szóét az összegzés.

Kevesen ennének ilyesmit

A Nébih korábbi felmérése szerint egyébként a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.

Ehető a házi tücsök

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Nagy István arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.

Indulatokat gerjesztettek

A történtek természetesen indulatokat gerjesztettek az internetes közösségi oldalakon. „Ez már mindenen túl megy, amit az unió művel. Ez már a piros vonal számunkra. Zabáljanak ők tücsköt-sáskát-kukacot” – írta egy hozzászóló. „Nem szabadna ezeket beengedni az országba! Zabálja az, aki beengedte! Soha ne kerüljön más az asztalára!” – tette hozzá egy másik kommentelő.

Mindenki azt eszik, amit akar

„Meg lehet őrizni a gasztro-hagyományokat, de badarság az új dolgok ellen hergelni. Mindenki azt eszik, amit akar! Engedtessék meg, hogy ne ítéljük el ezért az embereket” – olvashattuk a másik oldal véleményét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: megújulhatnak az étkezési szokásaink? Fotó: agroinform.hu